Zelenski: Dobili smo nove sisteme protivvazdušne odbrane i rakete

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski izjavio je u ponedjeljak da je njegova zemlja dobila nove sisteme protivvazdušne odbrane i rakete.

“Nastavlja se implementacija važnih odbrambenih sporazuma s našim partnerima. Dobili smo rakete za postojeće sisteme protivvazdušne odbrane i nove, moderne protivvazdušne sisteme. Hvala našim prijateljima”, objavio je Zelenski na Telegramu.

Zelenski je rekao da su napori Ukrajine da poveća domaću vojnu proizvodnju dali rezultate, ističući da sada po prvi put proizvode šest samohodnih haubica Bohdana mjesečno.

Dodao je da je dobio i obavještajne izvještaje s istočnog i južnog fronta, dodajući da je izvoz žitarica preko novog ukrajinskog “koridora” premašio sedam miliona tona.

Rusija se 17. jula povukla iz ugovora o crnomorskom žitu, rekavši da ruski dio sporazuma nije implementiran. Tražila je popuštanje bankarskih ograničenja i mogućnost da isporuči svoje đubrivo.

Sporazum, koji su u julu prošle godine u Istanbulu prvobitno potpisali Turkiye, UN, Rusija i Ukrajina, imao je za cilj obnavljanje izvoza žitarica iz ukrajinskih luka zaustavljenog zbog rusko-ukrajinskog rata, koji je počeo u februaru 2022.

Ukrajina je u augustu objavila da su uspostavljeni privremeni koridori za trgovačke brodove koji pristižu i isplovljavaju iz luka u Crnom moru.

Go to TOP