Zelenski bije bitku i za nas

Lider Stranke demokratske akcije (SDA) Bakir Izetbegović izjavio je da su Bošnjaci glavni saradnici Evrope kada je reč o građanskim pravima i demokratskoj državi u Bosni i Hercegovini.

„Ta saradnja će jačati s ratom u Ukrajini, jer se tu Evropa zabrinula za sebe i ona sebe brani. Razlog zašto pomaže (predsednika Ukrajine Volodimira) Zelenskog je taj što Zelenski vodi rat za njih“, rekao je Izetbegović za MTV Igman.

On je ocenio da je za budućnost i na Balkanu vrlo bitno to što je Evropa snažno stala u odbranu Ukrajine.“Ne daj bože da je Ukrajina šapatom pala, onda bi već gledali majice na stadionu s velikim slovom ‘Z’. Bilo bi tu drskosti, bilo bi otvorenih napada na suverenitet BiH, tako da Zelenski faktički bije neku bitku i za nas“, kazao je Izetbegović.

Prema njegovim rečima, ruski predsednik Vladimir Putin „nije imao dobre obaveštajne podatke pre nego je započeo rat“ i rekao da je ušao u živo blato.

“Rusija je ušla u jedno živo blato zločina iz kojih ne može izaći. Ne možete napasti slabijeg od sebe i onda odustati, jer ćete potpuno izgubiti autoritet. Zato se produbljuje ta spirala nasilja”, rekao je lider SDA.

Govoreći o situaciju u Mariupolju, gde poslednje uporište Azovstalj drži vrlo kontroverzna grupa, koja se dovodi u vezu sa nacionlističkom ideologijom, Izetbegović je kazao da su “Rusi ;poubijali ljude u Azovstalju, napravili bi od njih heroje zauvek”.

“Svet bi slavio te ljude”, rekao je on.

Prognozirao je i da će Rusija ubuduće ulaziti u sve veće i veće sankcije i izolaciju.

Go to TOP