Zatvorena iranska nobelovka: Nastavljam borbu pod cijenu života

Zatvorena iranska dobitnica Nobelove nagrade za mir i aktivistica za ljudska prava Narges Mohammadi nastavit će svoju borbu za ljudska prava čak i ako je to odvede u smrt, napisala je u pismu iz zatvora, čiji je sadržaj objavio švedski javni servis SVT.

Mohammadi odslužuje višestruku kaznu zatvora u ozloglašenom teheranskom zatvoru Evin, a među optužbama je i ona koja je tereti za širenje propagande protiv Islamske Republike.

“Zatvor, psihička tortura, neprestan boravak u samici, kazna za kaznom; ništa me to nije i neće me zaustaviti”, napisala je, a prenosi SVT.

“Zalagat ću se za slobodu i jednakost čak i ako me to bude stajalo života.”

SVT je objavio da je pismo napisano kao odgovor na pitanja koja su aktivistici u zatvor doprimili putem posrednika, no nije otkrio pojedinosti o tome kako je došlo do razmjene.

Mohammadi je početkom novembra započela štrajk glađu, protestujući protiv, kako je rekla, propusta zatvorskih vlasti da joj omoguće pristup medicinskoj skrbi.

U kratkim objavama na SVT-u, u kojima nema informacija o njezinu zdravstvenom stanju, Mohammadi piše da joj najviše nedostaju djeca Kiana i Ali.

Go to TOP