Vučić o povećanju plata i penzija: Penzioneri će od 1. oktobra imati povećanje od 5,5 odsto?

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić, tokom večerašnjeg obraćanja u Palati Srbija, najavio je povećanje plata u javnom sektoru za prosvetu prenosi Kosova.info

  • Imamo jednu oblast u kojoj zarade nisu jednake platama, već su niske. Doneli smo odluku da posebno uvećamo zarade u prosveti, naveo je.

Naveo je da je, pored kosovskog problema, najveći problem stopa rasta sa kojom će Srbija imati problema iz mnogo razloga.

  • I dalje držimo čvrstu fiskalnu stabilnost, i uspeva se da sa uvećanim prihodima, obezbednimo niži deficit. Ljudi u vladi, i ja kao predsednik se staramo o boljem životu građana. Najpre, imamo jednu oblast u kojoj nisu zarade jednake platama, zarade su niže. Doneli smo odluku da posebno uvećamo zarade u prosveti – rekao je predsednik.

Najavio je i uz pomoć table nova povećanja.

  • Za nekoliko meseci dolazi do ogromnog povećanja plata u prosveti. Išli smo na 12, 5 odsto u januaru mesecu, u spetembru idemo na 5,5 odsto. U januaru na 10. Kada saberete sve to kumulativno, vidimo da je to 30,6 odsto. Ne pravite prosti zbir, već imate kumulativno. Prosečna inflacija će biti 11,1 i 11,8 odsto. želimo da osnažimo učitelje, nastavnike… Obezbedili smo novac. Imali smo muku sa MMF, ali nama je važno da nastavimo – rekao je predsednik.

Govorio je i o zdravstvu.

  • Imamo 22.990 ljudi. Medicinske setsre i tehničari dobijaju kumulativno 16 odsto, novo povećanje – rekao je Vučić i najavio povećanje od oko 11 odsto i za lekare, vojsku, policiju, administraciju.

Svi će imati značajna povećanja, ali će ove kategorije imati značajna – napomenuo je predsednik Srbije.

Penzioneri će od 1. oktobra imati povećanje od 5,5 odsto, a od januara dodatnih 14,6 odsto, rekao je Vučić, što je kumulativno 21 odsto.

Go to TOP