Driver Booster - Download Free for Windows 11, 10, 8, 7

Driver Booster: Free updater for Windows 11/10. Renew drivers for graphics, USB, audio, screen, network, printer, and mouse efficiently.!
Get it now for FREE !

Driver Booster Driver Booster Download

Vojska Srbije nabavila američka oklopna vozila

Vojska Srbije (VS) nabavila je iz Sjedinjenih Američkih Država oklopna vozila BerKet (BearCat) za potrebe vojne policije, što će biti prvi put u modernoj istoriji da vojna policija koristi takav tip vozila američke proizvodnje.

Kako navodi portal Balkanska bezbednosna mreža, prvih pet oklopnih vozila BerKet predstavljeno je u subotu na prikazu sposobnosti VS na aerodromu Batajnica, održanom pod nazivom „Štit 22“.

Portal navodi da nije poznata cena tog posla, kao ni da li je reč o donaciji ili o nabavci na tržištu.

U VS postoji nekoliko jedinica Vojne policije ranga bataljona u Kopnenoj vojsci i Gardi, a jedino oklopno vozilo koje se koristi u tim jedinicama je BOV M-86, nasleđen još iz vremena Jugoslovenske narodne armije.

Za potrebe Vojne policije pre dve godine nabavljena je i veća količina (56 komada) neoklopljenih terenskih vozila iz Rusije UAZ Patriot.

Vozilo BerKet proizvodi američka firma “Lenko Armor”, specijalizovana za izradu lakih oklopnih vozila za specijalne jedinice vojske i policije.

U Batajnici je prikazana policijska verzija oklopnjaka BerKet G3, sa rešetkastima dodacima na šoferšajbni i bočnim vratima.

“Vozilo može da preveze 10 do 12 potpuno opremljenih vojnika i namenjeno je pre svega za misije u ruralnim sredinama i teško prohodnom zemljištu. Pod je ravan, tako da se može koristiti i za prevoz ranjenika ili gabaritnog tereta”, navodi se u tekstu i dodaje da je oklopna zaštita takva da može da sačuva od dejstva snajperske puške ili protivpancirnog zrna kalibra 7,62 milimetara.

Najčešći korisnici vozila u Americi su specijalne policijske jedinice SWAT u više gradova i saveznih država. Koriste ga i FBI, Služba domovinske bezbednosti i kancelarije službe Američki šerifi koja se bavi transportom opasnih zatvorenika i tereta.

U Vojsci SAD korisnici su jedinice koje su zadužene za obezbeđenje aerodroma, najvažnijih strateških objekata, konvoja i za misije brzog reagovanja.

Go to TOP