Vlada u Gazi tvrdi: Najmanje 36 Palestinaca umrlo u izraelskim zatvorima od posljedica mučenja

Ministarstvo zatvorenika i oslobođenih osoba palestinske vlade u Gazi saopćilo je da je 36 Palestinaca koje je Izrael zatočio u Pojasu Gaze od 7. oktobra prošle godine umrlo od posljedica mučenja 

Saopćenje Ministarstva objavio je Ured za medije vlade u Gazi.

Navedeno je da je 36 Palestinaca iz Gaze koje je Izrael zatočio umrlo pod mučenjem.

Saopćeno je da su 54 Palestinca preminula nakon zatvaranja od 7. oktobra 2023. godine, kada je Izrael započeo napade na Gazu.

“Veličina katastrofe koju doživljavaju zatvorenici u izraelskim zatvorima je ogromna. Zatvorenici se suočavaju sa neviđenim, strašnim i nehumanim uslovima.

Izrael nastavlja da čini zločine protiv čovječnosti nad zatvorenicima. Zbog nemara međunarodnih institucija, izraelski zatvori postali su masovne grobnice za hiljade palestinskih zatvorenika”, poručili su iz Ministarstva. 

Istakli su da su zatočeni Palestinci mučeni na razne načine, kao što su višekratno vezivanje ruku i nogu, dugo vezanje očiju, strujni udar, sistematsko gladovanje, vješanje lancima i probijanje tijela oštrim predmetima. 

Navedeno je da je zatočenim Palestincima oduzeta i medicinska pomoć, dok su na zatočenike pušteni i divlje pse.

Pozvali su međunarodne organizacije za ljudska prava da “posjete izraelske zatvore i sve pritvorske centre kako bi identifikovali i otkrili ozbiljna kršenja i brutalne zločine koje su pretrpjeli zatvorenici”.

Go to TOP