Vlada poništila odluku bivše Vlade Haradinaja: Vraćen dio imovine opština u APK-u

Vlada Kosova je odlukom usvojenom na današnjoj sednici poništila odluke o povlačenju iz procesa privatizacije i vraćanju imovine kojom upravlja APK u opštinama Gnjilane, Uroševac, Suva Reka, Srbica, Dečani, Junik i Han Eljezi.

Premijer Kosova Aljbin Kurti rekao je da je primena zakonitosti osnovni princip kojim se rukovodi Vlada Kosova.

“Sprovođenje zakonitosti je osnovni princip kojim se vodi naša vlast, stoga je vraćanje zakonitosti tamo gdje je potrebno beskompromisno. Odluke bivše Haradinajeve vlade kojima se zemljište AKP-a dodeljuje pojedinim opštinama Kosova, danas bi trebalo da budu stavljene van snage zbog promenjenih pravnih okolnosti”, rekao je on.

Kurti je dodao da Kosovo ove godine ima najveći ekonomski rast u regionu.

Prema njegovim riječima, institucionalna stabilnost, nova radna snaga, vladavina prava, sve povoljnije poslovno okruženje i pozitivni ekonomski pokazatelji, čine našu zemlju jasnim pokazateljem zemlje u koju vrijedi ulagati.

„Ulaganja u našu zemlju dolaze i rastu. U odnosu na 2020. imali smo povećanje direktnih stranih investicija, u 2021. godini za 22 posto. Povećanje izvoza bilo je preko 83 odsto, poreskih prihoda za 34 rođenja, dok je povećanje kapitalnih ulaganja u 2021. godini u odnosu na prethodnu godinu iznosilo 10,03 odsto. Ove godine imamo povećanje budžeta u odnosu na 2020. godinu za više od četvrtine, odnosno oko 26 odsto. U odnosu na prethodnu godinu imamo povećanje budžeta od 9 posto, dok sa revizijom od 15 posto. U međuvremenu, idemo naprijed u reformama pravosuđa i ekonomije, kao što je uspostavljanje Trgovinskog suda,” rekao je on.

U međuvremenu, saopštava se da je na osnovu zahteva za povlačenje iz procesa privatizacije i vraćanje imovine kojom upravlja APK opštinama, Vlada Republike Kosovo 6. jula 2018. godine usvojila sledeće odluke: odluku br.05 /55 Opštine Gnjilane, odluka br. 06/55 Opštine Uroševac, odluka br. 07/55 Opštine Suva Reka, odluka br. 08/55 Opštine Srbica, odluka br. 09/55 Opštine Dečani, odluka br. 10/55 Opštine Junik i rešenje br. 11/55 Opštine Han Eljezi.

Ove odluke nisu mogle da se sprovedu, te su 2021. godine pretrpele zakonske izmene, odnosno Zakon je stavio van snage zakon o korišćenju i razmeni nepokretnosti opštine.

Stavljanje van snage navedenih rješenja vrši se u skladu sa Zakonom o opštem upravnom postupku./Kosova.info.

Go to TOP