Vizna liberalizacija kao šargarepa i štap: Od EITAS-a do situacije na sjever?

Češko predsedništvo je sinoć, u poslednjem trenutku, saopštilo zemljama članicama da je sa dnevnog reda sastanka Komiteta stalnih predstavnika vlada država članica pri Evropskoj uniji COREPER-a skinulo odobrenje odluke o liberalizaciji viza za Kosovo, koja je na ovom sastanku morala biti doneta kao formalnost, bez rasprave.

Ovo Predsjedništvo je prema saznanju medija u EU, opravdanje za skidanje sa dnevnog reda te odgađanje sljedećeg sastanka ovog tijela na kojem su ambasadori zemalja članica, navelo politička dešavanja na sjeveru države, a nešto sasvim suprotno se dešava sa Ukrajinom koja je u ratnim dejstvima dobila kandidatski status.

Čini se da je na ovu odluku uticala prijetnja koju je visoki zapmjenik predsjednika Evropske komisije i izaslanik Evropske unije za vanjsku politiku i sigurnost Žozep Borel (iz Španije koja se nalazi na raskršću zbog toga što dva najbogatija regiona( Baskija i Katalonija) žele autonomiju od Madrida) uputio Kosovu dan ranije, nakon što je okrivio Kosovo da je odbacilo prijedlog za rješavanje krize oko ilegalnih registarskih oznaka Srbije koje ona izdaje za gradove na Kosovu i nakon osamostaljenja Kosova.

Borelj je rekao da će obavestiti ministre zemalja članica o ponašanju učesnika, a to šalje negativan politički signal, posebno za Kosovo.

To je prvi put da se u procesu donošenja odluke o liberalizaciji viza na bilo koji način odluke ili dnevni red odnose na dijalog i situaciju na severu Kosova. Do sada je EU uvijek insistirala da su proces dijaloga i vizna liberalizacija dva odvojena procesa.

Da su se odnosi između premijera Kosova i Borelja te Lajčaka pogoršali, videlo se i nakon što je naš premijer Aljbin Kurti rekao da je Borel odustao od predloga EU za sveobuhvatni sporazum za normalizaciju odnosa a predsednica Kosova Vjosa Osmani-Sadriu optužio je Borela za pristrasnost.

U diplomatskim krugovima u Briselu ne znaju ko se i na koji način zalaže da utiče na češko predsedništvo da sa dnevnog reda skine formalno odobrenje odluke o liberalizaciji viza za Kosovo.

Kažu da je “bilo uplitanja nekih zemalja članica”.

„Zbog političkih dešavanja na severu Kosova, da se sutra ova tačka u situaciji COREPER-a ne čini idealnom. Stoga smo odlučili da ovu tačku odgodimo za narednu sedmicu (30. novembra)”, poruka je koju je češko predsjedavanje EU poslalo zemljama članicama.

Prema tekstu odluke, sa kojom su se zemlje članice usaglasile na sastanku savetnika za vizu u utorak, 22. novembra, liberalizacija viza za Kosovo stupila bi na snagu zajedno sa početkom rada ETIAS sistema, ali najkasnije do 01.01.2024.

Go to TOP