Vizna liberalizacija: 116.000 zahtjeva za pasoše u roku od dva mjeseca – porast apliciranja kosovskih Srba na sjeveru

U Agenciji za registraciju (ARC) prijavilo se 116.000 građana za dobijanje pasoša, a interesovanje za dobijanje biometrijskog pasoša pokazali su i kosovski Srbi na sjeveru zemlje. Ovo je saopštio izvršni direktor Agencije za civilnu registraciju (ARC) Bljerim Čamaj.

Čamaj je naveo da je u ovom periodu nakon liberalizacije viza bilo preko 1.400 građana iz sjevernih opština koje su se prijavile za dobijanje pasoša. Dok je ukupno samo u četiri sjeverne opštine to oko 7 hiljada.

Čamaj je demantovao tvrdnje da postoji nedostatak materijala, ali da su se problemi javljali s vremena na vreme. Za ovo krivim promjenu lokacije.

“Potrebe su sada sve veće, situacija je tek počela da se stabilizuje od kraja februara u januaru ima oko 71.000 građana koji su se prijavili za pasoše, a u februaru je oko 45.000 građana podnijelo zahtijev za pasoše”, rekao je on.

Materijal potreban za pasoše više nije problem jer prema riječima Čamaja, materijala ima dovoljno. Međutim, zbog promjene lokacije od objekta Germia u Rilindja, to je izazvalo određene poteškoće dok se sistem ne stabilizuje.

„Imamo dovoljno materijala, proizvodna linija je takva da dnevno proizvede 2 hiljade pasoša, čekamo od marta da promenimo mjesec proizvodnje i povećamo kapacitet. Nemamo nikakvih poteškoća, imali smo nekoliko problema sa sistemom dva dana jer smo ih prebacili iz pogona ‘Germia’ i prešli u ‘Rilindja’ i kada se promjene oni predstavljaju probleme, ali je ipak proizvodnja sada stabilizovana. “, rekao je Čamaj.

Pored interesovanja za dobijanje pasoša u drugim opštinama, veliko interesovanje iskazali su i građani na sjeveru zemlje. Prema riječima Čamaja, pasoš Republike Kosovo dobilo je 7.000 Srba.

„Čak i građani sjevernih opština su samo u januaru i februaru pokazali veliko interesovanje da se uruče pasošima Republike Kosovo, u četiri sjeverne opštine prijavilo se oko 1.400 građana. Ukupno, samo u četiri sjeverne opštine oko 7.000 građana ima biometrijske pasoše”, rekao je Čamaj.

Go to TOP