Više od trećine budžeta Rusije u vojsku, a deficit se broji u milijardama

Iz Instituta za proučavanje rata (ISW) su saopćili da je ruski predsjednik Vladimir Putin potpisao budžet za narednu godinu te da je rekordan iznos je odvojen za odbranu zemlje. Istovremeno, Rusija će imati milijardu dolara budžetskog deficita za 2024. godinu.

U budžetu za 2024. godinu izdvojena su sredstva za značajno povećavanje federalne potrošnje, posebno, rekordan nivo potrošnje za odbranu.

Kako u izvještaju navode analitičari ISW-a, u dokumentu se navodi da će sljedeće godine troškovi zemlje iznositi 412,5 milijardi dolara, a budžetski deficit 9,5 milijardi dolara.

Ruske vlasti planiraju potrošiti oko 157,5 milijardi dolara na odbranu i provođenje zakona, što je 39 posto ukupne potrošnje vlade.

Prema analitičarima, ove godine je rusko Ministarstvo finansija izdvojilo 72,1 milijardu dolara za odbranu, ali to nije sigurno, jer je značajan dio ruskog federalnog budžeta povjerljiv. Međutim, čak i pod ovim uslovima, više od trećine federalnog budžeta bit će izdvojeno za odbranu, što je rekordan nivo ruske potrošnje za odbranu. Istovremeno, federalni budžet ne pokriva sve troškove vojske i snaga sigurnosti. Prema mišljenju stručnjaka, dio finansijskog tereta pada na regionalne budžete i privatne poslovne strukture.

ISW vjeruje da Kremlj planira iskoristiti većinu svog federalnog budžeta za odbranu za podršku invaziji na Ukrajinu.

Go to TOP