Video/ Almir Saiti ispred Vlade Republike Kosova na Samitu EU-Zapadni Balkan

Pripremio Berzat Berzati 12.09.2024

Društvena, politička i kulturna pitanja u regionu Zapadnog Balkana su pet godina zaredom u centru pažnje godišnjeg samita Zapadnog Balkana fondacije New Direction. Nedavna dešavanja, poput Plana rasta EU za zapadni Balkan, kao i niz sukoba u susjedstvu, znače da je Samit ove godine relevantniji nego ikada.

Još jednom, zemljama kandidatima je dat jasan podsticaj za sprovođenje reformi, koje bi im omogućile da ubrzaju proces pristupanja. Evropska komisija je predložila investicioni paket od 6 milijardi evra, koji se sastoji od 2 milijarde evra bespovratnih sredstava i 4 milijarde evra kredita, pod uslovom uspešnog sprovođenja reformi. Ovo je nova nada za region.

Istovremeno, tenzije rastu. Odnosi između Srbije i Kosova su na vrhuncu svih vremena, a vlade u drugim delovima regiona oklevaju da sprovedu neophodne reforme. Posljedice rata u Ukrajini, sukobi na Bliskom istoku i Azerbejdžanu, pritisak se i dalje nadvija nad regionom. Ekonomije u regionu i dalje su posebno pogođene globalnom inflacionom krizom i odlivom mozgova. Čini se da su sloboda i pluralizam medija ustupili mjesto populizmu i dezinformacijama.

Razumijevanje izazova sa kojima se Zapadni Balkan suočava i iznalaženje dugoročnih rješenja od ključnog su značaja kako se region približava Evropskoj uniji. Samit zapadnog Balkana u Sofiji pokazao se kao preko potrebna platforma za razmjenu ideja i rješenja između aktera i donosilaca odluka u regionu.

Na ovom samitu visokog nivoa koji je održan u Bugarskoj ispred Vlade Republike Kosova obratio se Almir Saiti viši politički savjetnik u kabinetu zamenice premijera Emilije Redžepi.

Govor višeg političkog savjetnika u Vladi Kosova Almira Saiti prenosimo u cijelosti:

Uvazeni organizatori ove konferencije, uvazeni g. Dzambanski , u ime Vlade R. Kosova, hvala vam sto nam dajete priliku da trece godine zaredom budemo deo ove organizacije i imamo priliku da iznesemo svoje stavove i da cujemo iskustva drugih po pitanju evropskih integracija zapadnog balkana.
Naša posvećenost i želja za pristupanjem Evropskoj uniji nije samo naša, već je to zajednički cilj koji delimo sa našim susedima na Zapadnom Balkanu. Ovaj put nije samo geopolitički ili ekonomski, već je to put ka zajedničkoj evropskoj budućnosti koja će doneti mir, stabilnost i prosperitet celom regionu.
Kosovo, zajedno sa drugim zemljama regiona, sprovodi značajne reforme i napore kako bi ispunio standarde i vrednosti koje propisuje Evropska unija.

  1. Reforme u pravosuđu i vladavina prava:

• Sprovođenje reformi pravosuđa s ciljem stvaranja nezavisnog i efikasnog sudstva.

• Postizanje veće transparentnosti i smanjenje korupcije kao ključnih elemenata za izgradnju poverenja u institucije.

  1. Ekonomski razvoj i stabilnost:

• Rad na stvaranju povoljnog okruženja za investitore kako bi se podstakao ekonomski rast.
• Diversifikacija ekonomije i stvaranje održivog ekonomskog rasta za dobrobit građana.

  1. Regionalna saradnja i izgradnja mira:

• Angažovanje u jačanju regionalne saradnje i rešavanju otvorenih pitanja sa susednim zemljama.
• Izgradnja mira i stabilnosti kao temelja za prosperitet regiona.

Naši napori do sada su vidljivi i merljivi. Imamo konkretna postignuća koja nas vode bliže evropskim vrednostima i standardima. To su prepoznale vecina clanice EU , te smo kao drzava dobili zeleno svetlo o liberalizaciji viznog rezima i mozemo se slobodno kretati unutar Eu od 1. Januar 2024.godine. Smatram da je ovo jedan veliki korak i uspeh nase Vlade , ka postizanju ovog naseg deceniskog cilja.
Naša želja za pristupanjem EU nije samo naša – to je vizija koja nas povezuje sa zajedničkim evropskim ciljevima mira, stabilnosti i napretka. Zato je ključno da podržimo jedni druge i radimo zajedno ka ovom cilju.
Hajde da naglasimo važnost raznolikosti u Evropskoj uniji – raznolikost koja čini temelj našeg kontinenta. Kosovo i ostale zemlje zapadnog Balkana kao deo evropske porodice, pridonose toj raznolikosti sa svojom bogatom istorijom, kulturom i tradicijom.

Evropska Unija treba da slavi svoju raznolikost jer to je ono što je čini bogatom i jedinstvenom. Mi smo deo ove raznolikosti. Naša tradicija je važan deo evropskog kulturnog mozaika, i ona dodaje vrednost bogatstvu evropske baštine.

Isto tako, kao što mi težimo ka prihvatanju evropskih vrednosti i standarda, tako i Evropa treba da prihvati naše tradicije kao deo šire evropske kulture. Upravo ta raznolikost tradicija je ono što nas čini jedinstvenim i vrednim.

Evropa je zajednica različitosti, a mi smo ponosni što smo deo te raznolikosti. Nadamo se da će Evropska unija prigrliti našu tradiciju kao deo šireg evropskog identiteta, jer je upravo ta raznolikost ono što čini Evropu posebnom.
Mi smatramo da put pristupanje EU netreba da bude unificiran , prema jednoj istoj matrici za sve zemlje, jer upravo ta raznolikost , daje razlicite vidove i nacine kako doci do istog cilja, to jest clanstvo u EU.
Kao zemlja u razvoju , Kosovo naporno radi na izgradnju svih aspekata drustva , te smo predani da ispunjimo sve evropske standarde.
Medzutim, cesto se desava da ti EU standardi za odredzeni segment drustva, umanjuju i degradiraju dosadasnje vrednosti naseg drustva. Ja kao neko ko se bavi razvojem obrazovnog sistema u R.Kosovu, mogu odgovorno tvrditi da je ovo jako vidljivo u ovom segmentu kod nas na Kosovo. Preuzimanjem, unifikovanje EU matrice zag razvoj obrazovanja, kao superiorne , na taj nacin domaci obrazovni sistem se prikazuje se kao totalno nefunkcionalan. Ali ako pogledamo nasu proslost na Balkanu, nasi obrazovi sistemi , nisu bili savrseni, ali su stvarali multidisciplinarne studente , te smo na taj nacin uspevali da prezivimo sve nadolazece krize koje su nas zadesile tokom poslednjih 20-30 godina. Hocu reci da, treba nam razvoj, treba nam dobra evropska praksa, ali ne da totalno odbacimo sve nase vrednosti i dobre prakse koje imamo i koje su davale rezultata i bez EU.

Go to TOP