Velika eskalacija na ratištu. Početak dugo očekivane ukrajinske ofanzive?

Tokom noći došlo je do značajne eskalacije sukoba na linijama fronta u ukrajinskim regijama Donjeck i Zaporožje, ali još uvijek nema potvrde ukrajinskih zvaničnika da je ovo početak dugo očekivane kontraofanzive. prenosi Kosova.info

Ministarstvo odbrane Ruskog Saveza je jutros tvrdilo da su ruske snage odbile “veliku ofanzivu” u regionu Donjecka i ubile stotine ukrajinskih vojnika, ali te tvrdnje nisu mogle biti nezavisno potvrđene. Vođa proruske milicije i ruski vojni blogeri priznaju da su ukrajinske snage postigle proboj u najmanje jednoj tački u jugozapadnom Donjecku.

Ukrajinski zvaničnici nisu imali komentara, ističući potrebu za tajnošću operacija posljednjih dana, jer očekivanja od velike kontraofanzive rastu. Ukrajinski vojni oficiri predviđaju da će ovakvoj kontraofanzivi prethoditi diverzantski napadi kako bi se “oblikovala linija fronta” i izazvala što veća pometnja u ruskim redovima.

Moskva: Ukrajina je pokrenula veliku ofanzivu, mi smo je odbili

Ministarstvo odbrane Ruskog Saveza saopštilo je jutros da je Ukrajina napala sa šest mehanizovanih i dva tenkovska bataljona iz dve brigade.

“Neprijatelj je ujutru 4. juna pokrenuo veliku ofanzivu na pet sektora fronta u pravcu južnog Donjecka”, saopštilo je rusko ministarstvo.

“Cilj neprijatelja je bio da probije našu odbranu na, po njegovom mišljenju, najranjivijem dijelu linije fronta”, dodali su. Neprijatelj nije postigao svoje ciljeve, nije uspio”, tvrdi zvanična Moskva.

Ministarstvo Ruskog Saveza je tvrdilo da je poginulo 250 ukrajinskih vojnika, a uništeno je 16 tenkova, tri borbena vozila pešadije i 21 oklopni transporter. Takođe su tvrdili da je Valerij Gerasimov, načelnik štaba ruskih oružanih snaga, bio blizu fronta kada je napad odbijen. Ministarstvo odbrane Ruskog Saveza stalno je preuveličavalo svoje tvrdnje o broju žrtava koje su nanele njegove snage u Ukrajini.

Ministarstvo je saopštilo da su ukrajinske trupe koje su učestvovale u napadu bile 23. i 31. mehanizovana brigada, koje nisu među 12 jedinica opremljenih sa Zapada koje su navedene u nedavno procurelim poverljivim dokumentima Pentagona. Napad dvije brigade bio bi značajan napad, ali sam po sebi nije dovoljan za probijanje ruskih odbrambenih linija, navodi Guardian u svojoj analizi.

Šta kažu ruski vojni blogeri?

U svom jučerašnjem dnevnom izvještaju ukrajinski generalštab nije spomenuo veliku ofanzivu na Donjeck, ali je izvijestio o 29 sukoba u oblastima Donjecka i Luganska i 15 zračnih napada na neprijateljske trupe širom zemlje. Američki institut za ratne studije, koji prati znakove kretanja trupa, izvijestio je:

“Ukrajinske snage su provodile lokalizirane kopnene napade i navodno su ostvarile ograničene taktičke uspjehe u zapadnom Donjecku i istočnom Zaporožju.”

Aleksandar Kodakovski, vođa proruskog bataljona Vostok u Donbasu, izvestio je da ukrajinska vojska napreduje u oblasti u blizini Vuhledara na zapadu Donjecka.

“Neprijatelj pokušava da probije naše linije. Grupišući svoje snage u šaku, uspjeli su postići taktički uspjeh”, objavio je Kodakovski na Telegramu. Oni su zauzeli jedan od naših položaja, ali su pretrpjeli značajne gubitke. Sada neprijatelj povećava svoje prisustvo na mjestu proboja, očigledno pokušavajući da napreduje dalje”, dodao je on.

Ruski vojni blogeri su također rekli da je Ukrajina probila ruske linije kod Vuhledara. Bloger War Gonzo je rekao: “Ovaj put su vijesti mnogo uznemirujuće”.

“Intenzitet borbe će se samo povećati”

Vladimir Rogov, šef ruske marionetske administracije u regionu Zaporožja, izvestio je da je tamo takođe došlo do značajnog napada.

“Neprijatelj je u napad bacio još više snaga nego juče, pokušavajući organizovano da se probije u većem obimu”, javio je Rogov na svom Telegram kanalu.

“Borba je u toku”, dodao je.

„Međutim, jasno je da neprijatelj još nije u potpunosti iskoristio svoje glavne snage“, rekao je Igor Girkin, ruski nacionalistički kritičar Kremlja i bivši „ministar odbrane“ u proruskoj vladi u Donjecku.

“Ako je neprijateljska ofanziva zaista počela, a ne radi se o “testiranju snaga”, intenzitet borbi će se u narednim danima samo povećati. Ishod bitke još nije u potpunosti utvrđen – tek počinje”, izjavio je.

Ukrajina poziva na tišinu

“Reči su veoma nepotrebne. One mogu samo da naškode”, napisao je juče na Tviteru ukrajinski ministar odbrane Oleksij Reznikov, citirajući pesmu Depeche Modea “Enjoy the Silence”. Takođe juče, ukrajinske oružane snage objavile su na društvenim mrežama video u kojem vojnici gledaju u kameru i stavljaju prst na usne, naglašavajući potrebu za tajnošću. U intervjuu objavljenom istog dana u Wall Street Journalu, ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski rekao je da su pripreme za kontraofanzivu završene.

Krajem prošle godine Ukrajina je postigla značajan napredak u oslobađanju okupiranih teritorija, ali su ruske snage od tada imale nekoliko mjeseci da pripreme odbrambene položaje. Među ukrajinskim snagama postoji široko rasprostranjena zabrinutost zbog ljudske cijene kontraofanzive, ali i svijest da bi cijena mogla rasti što Kijev duže čeka.

Zelenski je rekao da Ukrajina nema svo zapadno oružje koje želi da pokrene kontraofanzivu, ali da ne može više čekati. On je upozorio da će “veliki broj vojnika poginuti”.

Ukrajina je pripremila 12 brigada, procijenjenih na oko 60.000 vojnika, za vođenje ofanzive u kojoj se nada da će pokazati da može otjerati ruske agresore, kojih ukupno ima oko 300.000, sa svoje teritorije, čiji su dijelovi okupirani od 2014. godine.

Go to TOP