Vapaj ministarstva vanjskih Petorki nakon hapšenja veterana OVK od srbijanskih vlasti na graničnom prelazau

Ministarstvo vanjskih poslova i dijaspore Republike oglasilo se sinoć saopštenjem povodom hapšenja državljanina Kosova i veterana OVK od strane srbijanskih vlasti na graničnom prelazu sa susednom državom.

Uz tvrdnje da je Tefik Mustafa počinio “ratne zločine” protiv opresivnog režima bivšeg srbijanskog predsendnika koji je preminuo u Hagu nastavlja se progon i uznemiravanje državljana Kosova kao odgovor na hapšenje poznatih saradnika Vulina inače bliskog režimu u Kremlju.

„Danas popodne je Kancelarija za vezu Republike Kosovo u Srbiji obaveštena o hapšenju državljanina Republike Kosovo G-dina. Tefik Mustafe, iz srbijanskih vlasti na(graničnom prelazu) Merdare, pod optužbom za navodne ratne zločine nad nealbanskim stanovništvom tokom rata na Kosovu 1999. godine.”

U saopštenju se navodi da je Kancelarija za vezu Kosova u Srbiji obavestila diplomatska predstavništva SAD i Velike Britanije i drugih zemalja u Beogradu.

„U vezi sa ovim slučajem, Kancelarija za vezu Republike Kosovo u Srbiji je odmah obavestila diplomatska predstavništva Sjedinjenih Američkih Država i Velike Britanije i drugih zemalja u Beogradu, kao i uputila zvaničan zahtev Kancelariji za vezu Srbije na Kosovu za potvrdu hapšenja i za davanje drugih relevantnih detalja, u koji je zahtev uključena i Delegacija Evropske unije u Srbiji“.

Takođe, iz MVPD kažu da će podneti zvaničan zahtev da se ambasadoru Jašariju omogući poseta uhapšenom.

„Takođe ću podneti zvaničan zahtev srbijanskim vlastima da dozvole ambasadoru Jašariju da poseti G-dina. Tefik Mustafa, kako bi država i Vlada Republike Kosovo bili konkretnije obavešteni o tretmanu koji se sprovodi prema G-dinu. Mustafa od srbijanskih vlasti“.

Ministarstvo spoljnih poslova i dijaspore(Republike Kosova) „najoštrije je osudilo pritvaranje, hapšenje i maltretiranje građana Republike Kosovo i istovremeno poziva međunarodnu zajednicu da preduzme konkretne korake za momentalno puštanje na slobodu građanina (Kosova) G-dina. Tefika Mustafu i istovremeno zahtevaju odgovornost od srbijanske države za ove samovoljne i destruktivne radnje koje su u suprotnosti sa međunarodnim konvencijama o ljudskim pravima”.

Ministarstvo spoljnih poslova i dijaspore dodaje da je o tome obavestilo Petorku i na Kosovu.

„Ujedno, pozivamo sve građane koji se mogu suočiti sa poteškoćama različite vrste tokom svog putovanja kroz Srbiju, da nam se jave na broj telefona: +383 46 51 00 51.

Go to TOP