U Hormuskom moreuzu: Iran zaplijenio teretni brod navodno povezan sa Izraelom

Iranska Revolucionarna garda zaplijenila je u subotu teretni brod navodno povezan s Izraelom u Hormuškom moreuzu, izvijestila je iranska državna novinska agencija IRNA, nekoliko dana nakon što je Teheran upozorio da bi to područje mogao zatvoriti za pomorski saobraćaj.

IRNA je izvijestila da se gardijski helikopter ukrcao i odveo u iranske vode brod MSC Aries pod portugalskom zastavom.

Pomorske sigurnosne agencije ranije su izvijestile da su “regionalne vlasti” ukrcale i zaplijenile brod u Hormuškom tjesnacu između Ujedinjenih Arapskih Emirata i Irana.

Aries iznajmljuje međunarodna brodska linija MSC od Gortal Shippinga, podružnice Zodiac Maritimea, navodi Zodiac u saopćenju, dodajući da je MSC odgovoran za sve aktivnosti plovila.

Zodiac je dijelom u vlasništvu izraelskog biznismena Eyala Ofera.

Incident dolazi usred rastućih regionalnih tenzija od početka izraelske kampanje u Gazi u oktobru, s Izraelom i njegovim saveznikom Sjedinjenim Državama koji su se više puta sukobljavali s grupama koje su orijentisane prema Iranu u Libanu, Siriji, Iraku i Jemenu.

Iran je zaprijetio da će uzvratiti zbog sumnje da je izraelski zračni napad na njegov konzulat u glavnom gradu Sirije Damasku 1. aprila ubio sedam oficira Revolucionarne garde, uključujući dva viša komandanta, piše Reuters.

Američki predsjednik Joe Biden rekao je u petak da očekuje da će Iran napasti Izrael “prije, a ne kasnije” i upozorio Teheran da ne nastavi.

Glasnogovornik izraelske vojske, kontraadmiral Daniel Hagari, rekao je da će “Iran snositi posljedice zbog toga što je odlučio dalje eskalirati ovu situaciju”, kao odgovor na izvještaje o zapljeni MSC Ariesa.

U utorak je pomorski šef Revolucionarne garde Alireza Tangsiri rekao da bi ona mogla zatvoriti Hormuški moreuz ako se smatralo potrebnim.

Rekao je da Iran vidi kao prijetnju prisustvo Izraela u UAE, s kojima je Izrael uspostavio diplomatske odnose 2020. u sklopu “Abrahamovog sporazuma” uz posredovanje Sjedinjenih Država.

Jemenska grupa Huti koju podržava Iran mjesecima je poremetila globalnu trgovinu napadima na brodove u Crvenom moru, rekavši da cilja na brodove povezane s Izraelom kao odmazdu za izraelsku kampanju u Gazi.

Sjedinjene Države i Britanija izvele su napade na ciljeve Huti kao odgovor na napade na brodarstvo.

Zajednički pomorski informativni centar, kojim upravlja pomorska koalicija predvođena Zapadom, rekao je da brodovi koji namjeravaju ploviti Hormuškim moreuzom, jednim od najvažnijih svjetskih energetskih ruta, trebaju biti oprezni.

Go to TOP