Toby Vogel: Vučić je prekršio Briselski sporazum, bez de facto priznanja Republike Kosovo od strane Srbije, Udruženje nema smisla

Tobi Vogel, saradnik Saveta za politike demokratizacije u Briselu, smatra da tokom ove godine neće biti vidljivog napretka u dijalogu Kosova i Srbije.

Vogel ocenjuje da se to dešava zbog predsednika Srbije Aleksandra Vučića uz pomoć Evropske unije.

Njegovi zapadni saveznici pustili su ga da se udalji od “pokušaja pomirenja”, koji je potom odbio da potpiše ono što je do sada postignuto između dvije strane. “Ovim je prekršio “Briselski sporazum”.

Vogel ističe da se Vlada Srbije već zvanično i pismeno izjasnila da nikada neće uraditi ništa što se može protumačiti kao faktičko priznanje, pa je jasno da je Vučićev “dogovor” besmislen.

Što se tiče Asocijacije, kaže da bez faktičkog priznanja Kosovo ne bi trebalo da prihvati sadašnji nacrt statuta, jer dodaje da Asocijacija na ovaj način nema nikakvog značaja.

„Moj lični stav – iako nije na meni da govorim Kosovu šta da radi, Priština ne bi trebalo da prihvati sadašnji nacrt statuta iz dva razloga. Prvo, sam statut je problematičan, na primer stvaranjem direktnih izvora finansiranja iz Beograda za Udruženje, opštinske vlasti, zaobilazeći Prištinu, formalizuju sadašnji sistem”.

“Drugo, i šire, bez obzira na suštinu povelje, Asocijacija je dogovorena u kontekstu konačnog, sveobuhvatnog i pravno obavezujućeg sporazuma o normalizaciji. Više od decenije nakon Briselskog sporazuma, takav sporazum o normalizaciji izgleda neuhvatljiviji nego ikad – u stvari, Vlada Srbije je zvanično u pisanoj formi izjavila da nikada neće prihvatiti elemente koji bi nužno bili deo sporazuma. elemente koji impliciraju faktičko prepoznavanje”, rekao je Vogel za Telegraf.

Izvan okvira koji vodi ka sveobuhvatnoj normalizaciji – bez de facto priznanja Republike Kosovo od strane Srbije, Udruženje nema nikakvog značaja. Rekavši to, mislim da premijer Kurti može više da radi kako bi pokazao kosovskim Srbima da njihova budućnost leži u demokratskom, multietničkom Kosovu, ne samo u retorici, već i u stvarnom životu.”

Go to TOP