“The Times”: Postoje sumnje da Srbija priprema još jednu vojnu operaciju protiv Kosova

Tri dana prije napada na sjeveru Kosova, u kojem je ubijen policajac Afrim Bunjaku, stručnjak za bezbjednosna pitanja u Bijeloj kući primio je uznemirujući telefonski poziv od američkih obavještajaca.

„Tajms” je objavio deo njegovog svjedočenja, pokazujući da su se srpske snage gomilale na granici sa Kosovom, gdje su mir i bezbjednost praćeni prisustvom NATO snaga još od rata 1999. godine. Prema „Tajmsu”, tri dana nakon ove informacije, naoružani Srbi su izvršili napad na Banjsku.

Zabrinjavajuća u članku „Tajmsa” je činjenica da se sumnja da Srbija priprema još jednu vojnu operaciju, pozivajući se na podatke američkog obavještajca.

Prema pisanju “The Timesa”, ova zabrinutost nije ostala bez sluha. Kako bi gurnuo Srbiju unazad, američki savjetnik za bezbjednost Jake Sullivan odobrio je zahtjev da se skinu tajnost sa elemenata srpskih vojnih pokreta.

Obavještajna agencija NSC kaže da je redigovala povjerljive detalje u materijalu kako ne bi nagovijestila obavještajne metode i izvore.

Informaciju o srpskim vojnim pokretima potom je na video konferenciji obelodanio portparol Savjeta bezbjednosti Džon Kirbi. Rekao je da su vojni pokreti uključivali tenkove, pješadijske jedinice i mehanizirana vozila.

Kako je pažnja rasla, evropske zemlje su se pridružile Sjedinjenim Američkim Državama kako bi pojačale pritisak na Srbiju, a čak je i Britanija najavila povjećanje svojih trupa na Kosovu.

Nekoliko dana kasnije, primjećeno je povlačenje srpskih trupa. Objavljivanje srpskih vojnih kretanja na granici je novi način Bele kuće za korišćenje obavještajnih podataka, na sličan način kao i rat u Ukrajini.

Go to TOP