Svjedok priča kako se događaj desio: Konobar nam je rekao “Izlazite jer imam naređenje od šefa”

Pojedini građani romske zajednice podneli su prijave protiv lokala “Happy” u Đakovici, zbog diskriminacije na rasnoj osnovi, navodeći da su lokal napustili bez služenja samo zbog činjenice da pripadaju RAE zajednici, piše Gazeta Insajderi.

Povodom ove vijesti reagovao je i ministar lokalne samouprave Eljbert Krasnići, koji je rekao da je ova akcija sramotna i da objekte koje prave takve diferencijacije treba da bojkotuju svi, jer ljude sa rasističkim opterećenjima ne treba podržavati.

Građanin RAE zajednice, koji kaže da je bio svjedok kada se incident dogodio, naveo je da je pokušao razgovarati sa konobarom, ali da je po njemu takvu odluku donio šef lokala.

“Bio sam sam tamo gdje ih je konobar izbacio. Pokušao sam razgovarati, ali mi je konobar rekao da imam naređenja od šefa. Ovi momci su pozvali policiju u vezi sa ovim slučajem, ali im je rečeno da mi nemamo ništa sa vama – napisao je Špejtim Mamuša.

U vezi sa ovim slučajem, Gazeta Insajderi je kontaktirala i direktora restorana “Happy” Fljamura Ahmetija, koji je negirao takve tvrdnje, rekavši da se nameću da se indirektno ošteti njegovo poslovanje.

„Ovo je laž, mi održavamo konferencije zajednice, takva tvrdnja uopšte nije tačna. Ako imaju bilo kakav dokaz, snimak ili bilo šta, mi smo odgovorni za taj posao. Nema šanse jer je to mjesto koja ima najviše klijenata romske zajednice” – izjavio je on.

„To je laž, totalna laž. Imam i kamere, svako može da ih vidi. Danas ste vidjeli primjer mnogih članova porodice, mladića iz RAE zajednice. Naprotiv, u nekim drugim mjestima su otjerani i dolaze kod nas. Žao mi je ko je uradio ove stvari, on je napao naš posao indirektno“ – nastavio je.

“Onoga ko je ovo postavio, lijepo smo ga dočekali, uzeli tortu i besplatno mu od kuće poslužili kafu” – završio je.

Go to TOP