Švedska i SAD izrazili optimizam o proširenje članstva NATO-a

Švedska se i dalje nada da će postati članica NATO-a do samita alijanse u Viljnusu u julu ove godine, …
… izjavio je u petak švedski ministar vanjskih poslova Tobias Billstrom, a očekivanje takvog ishoda je ponovio i visoki dužnosnik Bidenove administracije u Washingtonu, prenosi Reuters.

Ruska invazija na Ukrajinu uvjerila je Švedsku i Finsku prošle godine da odustanu od dugotrajne politike vojne neutralnosti i traže sigurnost unutar NATO-ovog kolektivnog opredjeljenja za odbranu.

Finska se pridružila NATO-u prošlog mjeseca, ali članstvo Švedske je otežano zbog prigovora Turske i Mađarske.

  • Neće biti plana B ili bilo čega sličnog. Plan B je plan A – to je punopravno članstvo u NATO-u i to je ono na čemu ćemo ja i vlada raditi sve do Viljnusa – rekao je Billstrom.

Vršilac dužnosti najvišeg diplomate američkog State departmenta za Evropu također je izrazio nadu da će Švedska postati članica alijanse do 11. i 12. jula, kada će se samit lidera NATO-a održati u glavnom gradu Litvanije.

  • Imali smo opsežne razgovore s turskom vladom o jasnom uvjerenju saveznika – uključujući i našu – da je Švedska sada spremna za članstvo – rekao je novinarima vršilac dužnosti pomoćnika sekretara Dereck Hogan.
  • Veoma se radujemo što će i Turska i Mađarska ratificirati protokole o pristupanju Švedske vrlo brzo, prije samita u Viljnusu – rekao je Hogan, dodajući da će Washington i druge zemlje o tome razgovarati s novom turskom vladom nakon drugog kruga predsjedničkih izbora u toj zemlji koji se održava u nedjelju.

Građani Turske u nedjelju izlaze na izbore kako bi glasali u drugom krugu tijesne predsjedničke utrke, a predsjednik Tayyip Erdogan je u prednosti nakon prvog kruga koji je održan 14. maja.

Hoganov optimizam je također u oštroj suprotnosti s Erdoganovim komentarima iz prošlosedmičnog intervjua za CNN International, tokom kojeg je rekao da Turska trenutno nije spremna za članstvo Švedske.

Go to TOP