Sunak doputovao u Washington da lobira o regulaciji umjetne inteligencije

Britanski premijer Rishi Sunak doletio je kasno u utorak u Washington lobirajući da Britanija preuzme vodeću ulogu u reguliranju umjetne inteligencije, nakon strašnog upozorenja na egzistencijalne opasnosti ove tehnologije.

Sunak će se u četvrtak sastati s predsjednikom Joeom Bidenom na samitu u Bijeloj kući, obećavajući neprekidnu podršku Ukrajini nakon što je Rusija optužena da je digla u zrak veliku branu kako bi osujetila očiglednu kontraofanzivu.

Svaki namjerni napad na branu Kahovka predstavljao bi “najveći napad na civilnu infrastrukturu u Ukrajini od početka rata, i samo bi pokazao novo dno koje bismo vidjeli od ruske agresije”, rekao je Sunak novinarima u svom avionu na letu iz Londona.

Ali dok se Sjedinjene Države i Britanija približavaju pružanju zračne podrške Ukrajini i snažnom pristupu Kini, Sunak se suočava s težim dogovorom s Bidenom o važnosti Ujedinjenog Kraljevstva nakon Brexita na drugim mjestima.

Potrebu za koordinisanim odgovorom na vještačku inteligenciju podvukao je savjetnik radne grupe u Downing Streetu Matt Clifford, koji je upozorio da šanse da sistemi koji brzo uče zbrišu čovječanstvo u roku od dvije godine “nisu nula”.

Go to TOP