Šumski požari izmiču kontroli: Na području Australije evakuacija hiljade ljudi

Više od dvije hiljade ljudi dobilo je naređenje da se evakuišu iz gradova na zapadu australske države Victorije zbog šumskog požara koji je danas izmakao kontroli.

Državna služba za hitne slučajeve pozvala je stanovnike u gradovima Raglan i Beaufort, u kojima živi oko dvije hiljade ljudi, i one u okolnim područjima da napuste svoje domove dok je još sigurno i krenu na istok do obližnjeg regionalnog središta Ballarata, 95 kilometara zapadno od Melbournea, prenosi HINA.

Otprilike 50 kvadratnih kilometara sjeverozapadno od Ballarata zahvatio je požar. Slično područje također gori bez kontrole dalje na zapadu.

Državna premijerka Jacinta Allan rekla je da je više od 1000 vatrogasaca na terenu uz podršku 24 letjelice i više od 100 vozila. Uskoro ih dolazi još.

“Odlazak odmah je najsigurnija opcija za te zajednice”, rekla je na konferenciji za novinare.

“Ako se nalazite na ovim područjima, molim vas poslušajte ovaj savjet, djelujte sada kako biste spasili vlastiti život.

Zvaničnici su rekli da nije prijavljena nikakva materijalna šteta, ali da je prerano za tačnu sliku.

Veliki dijelovi savezne države na visokom su stepenu pripravnosti za požare, a Ured za meteorologiju u četvrtak je izdao ekstremna upozorenja na opasnost od požara za nekoliko okruga zbog vrućih, suhih vjetrova i potencijalnih grmljavinskih oluja.

Očekuje se da će se požari zapadno od Ballarata pogoršati tokom večeri do oko ponoći, kada će vjetrovi početi slabiti, rekao je Jason Heffernan, glavni časnik Državne vatrogasne službe, na konferenciji za novinare.

Temperature su bile iznad 40 Celzijevih stepeni na sjeverozapadu države u 15 sati po lokalnom vremenu (5 sati ujutro po srednjoevropskom vremenu).

Go to TOP