Sjeverna Koreja ponovo poslala balone pune smeća Južnoj

Sjeverna Koreja poslala je novi val balona sa smećem prema svom južnom susjedu, a sestra Kim Jong Una upozorila je na daljnje odgovore ako Jug nastavi svoj “psihološki rat”.

Balone je Seul ranije oštro kritikovao kao opasne, a odmazda su sjevera zbog toga što Južna Koreja emituje propagandu protiv sjevera putem zvučnika u pograničnim područjima i šalju propagandne letke preko granice, prenosi Index.

Sestra Kim Jong Una i glasnogovornica vlade Kim Yo Jong upozorila je da je nastavak emitovanja “uvod u vrlo opasnu situaciju”.

“Oštro upozoravam Seul da odmah zaustavi ovaj opasan čin”, rekao je Kim, dodajući da Seul stvara “novo krizno okruženje”.

S juga upozoravaju sjever da prestanu sa slanjem balona koji nose otpad. Posljednjih sedmica, podsjetimo, Sjever je poslao više od hiljadu balona ispunjenih smećem preko granice, u, kako tvrdi, odgovoru na višegodišnju praksu južnokorejskih aktivističkih grupa da šalju balone s letcima protiv Sjeverne Koreje u drugom smjeru.

Aktivisti su iz Južne Koreje ranije lansirali balone koji su, između ostalog, nosili gotovinu, zabranjeni medijski sadržaj, pa čak i južnokorejske grickalice zabranjene na sjeveru.

Go to TOP