Sijarto: Oružje poslano Kijevu može da izazove krize u drugim regionima

Mađarski ministar spoljnih poslova Peter Sijarto upozorio je da bi velike količine stranog oružja poslatog Kijevu mogle da nakon završetka rata u Ukrajini izazovu haos u drugim dijelovima svijeta i nove krize u nestabilnim regionima.

On je tokom obraćanja na Mirovnom forumu u Budimpešti iznio stav Vlade Mađarske u vezi sa sukobom u Ukrajini, rekavši da će rat imati šire posljedice izvan ukrajinskih granica.

Prema njegovim riječima, brojni su regioni u svijetu gdje bi čak i mali dio oružja poslatog Ukrajini mogao dovesti do ozbiljne nestabilnosti, a nasilje i teror mogu da se povećaju u već nestabilnim regionima, što bi moglo dalje da vodi i ka novom talasu migracija.

“Koje su garancije da oružje isporučeno Ukrajini neće biti prebačeno u druge zemlje?”, upitao je Sijarto.

Sijarto je izjavio da samo okončanje rata može da garantuje bezbjednost Mađarske, uz napomenu da bi ta zemlja bila prva izložena opasnosti eskalacije, usljed blizine i zajedničke granice sa Ukrajinom.

“Zato zahtijevamo da se smjesta dogovori primirje i započnu mirovni pregovori, kako bi se barem dala nada u to da će se uspostaviti održiv i dugoročan mir u regionu”, rekao je Sijarto.

On je naglasio da Ukrajina vidi sukob “potpuno drugačije od brojnih zapadnih saveznika”, te da je kod pojedinih partnera “malo interesovanje za okončanje krvoprolića”, javila je Russia Today.

Sijarto je podsjetio da postoji velika globalna većina koja podržava primirje, ali da je veliki pritisak onih koji podržavaju rat.

Šef mađarske diplomatije osudio je “histeriju sankcija” koja je zahvatila većinu članica Evropske unije, ocijenivši da ta kampanja nije uspješna, jer kaznene mjere uvedene Moskvi nisu doprinijele okončanju borbi u Ukrajini niti su ugrozile rusku ekonomiju, već su nanijele više štete Uniji.

Sijarto je ranije upozorio na nedostatak nadgledanja ruta zapadnog oružja vrijednog nekoliko milijardi dolara koje se šalje Ukrajini, naglasivši da se to naoružanje može pojaviti u Africi i dovesti do ozbiljnih bezbjednosnih rizika na tom kontinentu.

Budimpešta je uspjela da odoli pritiscima da isporuči smrtonosno oružje Ukrajini, koja je u oružanom sukobu sa Rusijom od februara prošle godine. Parlament Mađarske uveo je prošle godine zakon o zabrani izvoza oružja zemljama koje su aktivne u sukobu.

Predvođena premijerom Viktorom Orbanom, Mađarska je među najglasnijim kritičarima politike uvođenja sankcija u EU, navodi Srna.

Go to TOP