Sijarto govorio na kontramitingu u Srbiji: Često smo jedni druge gledali kao neprijatelje, do danas se sve to promijenilo

Skup Srpske napredne stranke u Beogradu pod nazivom “Srbija nade” održava se u petak na Trgu Nikole Pašića, ispred Doma Narodne skupštine.

Prisutnima se obratio šef diplomatije Mađarske Peter Sijarto.

– Dobro veče dragi prijatelji, čast mi je što sam ponovo pred vama u ovom divnom gradu. Predstavljam narod koji vas Srbe smatra bratskim narodom. Nije uvijek bilo tako, naša zajednička istorija nas je stavljala pred mnoga iskušenja. Često smo jedni druge gledali kao neprijatelje. Do danas se sve to promijenilo. Postali smo bratski narodi – kaže on.

Sijarto ističe da za to možemo da zahvalimo predsjedniku Vučiću.

– Imate sjajnog predsjednika. On je postigao da umjesto neprijateljstva, sada imamo istorijsko prijateljstvo među nama. Srbija se prema Mađarima u Vojvodini odnosi tako da može da zavidi cijeli svijet. Ako srpski tim igra protiv nekoga osim nas, uvijek navijamo za Srbe – istakao je on.

Mađarski ministar kaže da se zajedno suočavamo sa napadima liberalnog mejnstrima.

– Zašto nas napadaju? Zato što se zalažemo za sebe, i svoje nacionalne interese. A sposobni smo za to jer imamo jake lidere. Napadaju nas jer želimo mir u Ukrajini, i ne doprinosimo eskalaciji. Napadaju nas jer smo privrženi porodičnim vrijednostima, i zato što odbijamo da nam spolja diktiraju – kazao je Sijarto.

On ističe da nam je zajedničko i to što u obje zemlje postoje političke snage koje služe strancima.

– I ne ustručavaju se da koriste i tragedije da ostvare korist za sebe. Takve stranke, koje služe stranim interesima, moraju biti poražene na izborima, a na sreću to se redovno dešava u obje zemlje. Ti napadi neće prestati ni u budućnosti. Napadaće nas jer ne mogu da prihvate da mi slijedimo svoj nacionalni put, i da smo uspješni – kazao je mađarski ministar.

Sijarto kaže da ćemo nastaviti da gradimo snažnu Srbiju i Mađarsku, i jako prijateljstvo dva naroda.

– Što ste vi jači, tim bolje po nas. Podržavajte svog predsjednika u izgradnji što jače Srbije. Naprijed Aleksandre, naprijed Srbijo – zaključio je on.

Go to TOP