Šef UN-a: Ovo je monumentalna humanitarna, ekonomska i ekološka katastrofa

Ujedinjene nacije nemaju nikakve nezavisne informacije o tome kako je pukla ukrajinska brana, izjavio je u utorak generalni sekretar UN-a Antonio Guterres, opisujući to kao “još jednu razornu posljedicu ruske invazije na Ukrajinu”.

– Napadi na civile i kritičnu civilnu infrastrukturu moraju prestati. Moramo djelovati kako bismo osigurali odgovornost i poštovanje međunarodnog humanitarnog prava – kazao je Guterres novinarima.

Vodena bujica probila je ogromnu branu na rijeci Dnjepar koja razdvaja ruske i ukrajinske snage na jugu Ukrajine, poplavivši dio ratne zone i prisilivši mještane na bijeg.

Ukrajina i Rusija zatražile su od Vijeća sigurnosti UN-a da se sastane kako bi razgovaralo o brani. Ukrajina je optužila Rusiju za “ekološki i tehnološki čin terorizma”, dok je Rusija to opisala kao “čin sabotaže koju je izvršila Ukrajina”, sudeći po tvrdnjama u čiji je uvid došao Reuters.

Guterres je rekao da je to “monumentalna humanitarna, ekonomska i ekološka katastrofa”.

– Najmanje 16.000 ljudi je već izgubilo svoje domove – sa sigurnim i čistim zalihama vode za piće u opasnosti za još brojne hiljade – rekao je, dodajući da Ujedinjeni narodi koordiniraju s ukrajinskom vladom da pošalju podršku, uključujući vodu za piće i tablete za pročišćavanje vode.

Go to TOP