Scholz ostaje najduže u Kini otkako je njemački kancelar

Njemački kancelar Olaf Scholz otputovao je u subotu u Kinu u trodnevnu posjetu tokom kojeg bi se trebao sastati sa predsjednikom Xi Jinpingom nakon zaustavljanja u Chongqingu i Šangaju.

Scholz bi trebao doputovati u Peking u utorak na političke razgovore za koje se očekuje da će obuhvatiti ruski rat protiv Ukrajine, napetosti sa Tajvanom i trgovinu.

Zapadne zemlje pokušale su izolirati Moskvu u svjetlu sveobuhvatne ruske invazije na Ukrajinu, ali Peking je najvažniji saveznik Kremlja, iako je službeno ostao neutralan. Kinesko vodstvo nije osudilo ruski rat i umjesto toga za sukob okrivljuje Zapad.

U međuvremenu rastu napetosti u odnosima između Kine i Tajvana jer Peking tu samoupravnu demokraciju smatra dijelom svog teritorija, iako ona ima nezavisnu vladu od 1949. godine.

Kina je najvažniji trgovinski partner Njemačke, a Scholzu će se na sastanku pridružiti desetak menadžera vodećih njemačkih firmi. U njemačkom izaslanstvu su i ministar poljoprivrede Cem Özdemir, ministar prometa Volker Wissing i ministrica okoliša Steffi Lemke.

Scholzu je ovo drugo putovanje u Kinu otkako je preuzeo dužnost krajem 2021. godine, ali je tamo proveo samo jedan dan u novembru 2022. zbog pandemije. Ovo trodnevno putovanje najduže je otkako je na dužnosti kancelara Njemačke.

Prvo bi se trebao zaustaviti u Chongqingu, najvećem gradu na svijetu, u kojem živi oko 32 miliona ljudi, a nalazi se na rijeci Yangtze. Tamo, a zatim i u Šangaju, Scholz će posjetiti njemačke firme i obratiti se studentima.

Go to TOP