Samit u Londonu: Premijer Kurti i predsjednica EBRD-a potpisali sporazum vrijedan 400 miliona eura

Premijer Kosova Aljbin Kurti i predsjednica Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) Odile Reno Baso potpisali su sporazum o saradnji.

Kako je Kurti objavio na društvenoj mreži “X”, strane su potpisale ugovor vrijedan 400 miliona eura za finansiranje investicija za prioritetne sektore od 2024. do 2027. godine.

Njegova cijela objava:

„Partnerstvo Kosova sa @EBRD je jače nego ikad. Upravo smo potpisali memorandum o razumijevanju s predsjednikom @OdileRenaud za 400 miliona eura za finansiranje investicija za naše prioritetne sektore za 2024-27. – više od 340 miliona eura u državnim zajmovima i grantovima tokom čitavih 11 godina otkako je Kosovo postalo država članica”, napisao je Kurti .

Na Investicionom samitu Zapadnog Balkana, održanom u Londonu, Kurti je upitan o komercijalnom partnerstvu sa zemljama koje ne priznaju Kosovo. On je rekao da je jedna od njih Rusija, sa kojom Kosovo, prema njegovim riječima, ne želi partnerstvo.

“Naš ključni trgovinski partner je EU i želimo da ojačamo i produbimo tu saradnju”, rekao je Kurti na samitu koji je organizovala Evropska banka za obnovu i razvoj.

“Nemamo nikakve odnose sa Ruskom Federacijom, uveli smo sankcije Ruskoj Federaciji. Želimo da Ukrajina pobijedi i potrebna nam je cijela demokratska Evropa i svijet da vidimo kako su Kremlj i despotski predsjednik [Vladimir] Putin poraženi. Mi sa njima ne sarađujemo, čak i da oni žele, mi ne želimo. Imamo nešto uvoza iz Kine, ali zemlje EU su naši ključni trgovinski partneri“, dodao je.

Tokom panela za diskusiju, kojem je prisustvovalo šest premijera država regiona Zapadnog Balkana, rečeno je da će unapređenje putne, željezničke i pomorske infrastrukture, prelazak na zelenu energiju, ali i sprovođenje reformi u poboljšanje poslovnog okruženja tri su ključna prioriteta ovih zemalja, u smislu privlačenja stranih investicija.

Go to TOP