SAD: Incidenti protiv muslimana na rekordnom nivou u 2023. godini

Diskriminacija i napadi na muslimane i Palestince dostigli su rekordan nivo u SAD 2023. godine, podstaknuti rastućom islamofobijom nakon izbijanja rata Izraela i Hamasa, pokazuju podaci Vijeća za američko-islamske odnose (CAIR).

Broj tužbi je iznosio 8.061 u 2023. godini, što je za 56% više u odnosu na prethodnu godinu i najveći broj otkako je CAIR počeo evidenciju pre skoro 30 godina.

Oko 3.600 tih incidenata dogodilo se od oktobra do decembra, navodi ova organizacija. Aktivisti za ljudska prava su također uočili globalni porast islamofobije, antipalestinskog sentimenta i antisemitizma od posljednjeg sukoba na Bliskom istoku.

U Americi su među ove napade navedeni i smrtonosni ubod nožem šestogodišnjeg palestinskog Amerikanca Vadea Al-Fajume u Illinoisu, pucanje na trojicu studenata palestinskog porekla u Vermontu u novembru i napad nožem na jednog Palestinca u Teksasu u februaru.

U izvještaju CAIR se navodi da je 2023. godine došlo do ponovnog oživljavanja mržnje prema muslimanima nakon prvog zabilježenog godišnjeg pada pritužbi u 2022. U prvih devet mjeseci 2023. godine, takvih incidenata je bilo u prosjeku oko 500 mjesečno pre nego što su skočili na skoro 1.200 mjesečno u posljednjem kvartalu prošle godine.

„Primarni razlog ovog talasa pojačane islamofobije bila je eskalacija nasilja u Izraelu i Palestini u oktobru 2023. godine“, navodi se u izvještaju.

Najbrojnije pritužbe u 2023. godini bile su u kategorijama imigracije i azila, diskriminacije pri zapošljavanju, zločina iz mržnje i diskriminacije u obrazovanju, saopćio je CAIR.

Palestinska islamistička grupa Hamas napala je Izrael 7. oktobra, i tom prilikom ubijeno je 1.200 ljudi, prema izraelskim podacima. Posljednji vojni napad Izraela na Gazu kojom upravlja Hamas ubio je preko 32.000 ljudi, prema lokalnom ministarstvu zdravlja. Raseljeno je skoro svih 2,3 miliona stanovnika, a Gaza je dovedena na ivicu gladi. Izrael je optužen i za genocid, što vlasti te zemlje negiraju.

CAIR saopćava da je prikupio statistiku pregledom javnih izjava i snimaka, kao i izvještaja, mejlova i onlajn sistema za žalbe. Ova organizacija kontaktirala je ljude o čijim incidentima su izvještavali mediji.

Go to TOP