SAD i Rusija razmenile dvojicu svojih državljana, pregovara se o ostalima

Sjedinjene Države i Rusija razmenili su danas, preko Turske, dvojicu svojih državljana koji su u Vašingtonu, odnosno u Moskvi, osuđeni na višegodišnje kazne zatvora, a nastavljaju pregovore o uzajamnom oslobađanju ostalih zatvorenika.

U svoje zemlje su se vratili ruski državljanin, pilot Konstantin Jarošenko, i američki državljanin, bivši marinac Trevor Rid.

Kako je saopštilo rusko Ministarstvo spoljnih poslova, Jarošenko je 2010. godine osuđen na 20 godina zatvora posle „provokacije američkih obaveštajnih službi“, hapšenja u Liberiji i suđenja u Njujorku zbog namere da švercuje drogu.

Tokom dvanaestogodišnjeg izdržavanja kazne Jarošenko je bio izložen „diskriminaciji i ponižavajućem tretmanu, uključujući i uskraćivanje adekvatne medicinske nege“, navodi se u saopštenju.

Sjedinjene Države iskazale su interes za razmenu Rida, osuđenog u Rusiji zbog “pijanog razvrata i otpora policiji” na devet godina zatvora, od čega je izdržao “manje od dve”, a američki mediji ga prikazuju kao “žrtvu samovolje”.

Ministarstvo je saopštilo da će nastaviti da ulaže napore da oslobodi “sve Ruse koji su pali pod vodenički točak kaznene američke pravde”.

Paralelno, na društvenoj mreži Telegram objavljen je snimak Rida u urednoj ćeliji, gde on kaže da nema primedbe na postupanje zatvorskog osoblja. U snimak je inkorporirano nekoliko fotografija Rida iz perioda pre dolaska u Rusiju, a na jednoj od njih je u društvu sa bivšim američkim predsednikom Barakom Obamom.

Kako je izvestio BBC, američki predsednik Džozef Bajden rekao je da je “oduševljen” što je sa roditeljima podelio vest o povratku Rida i da je u njihovom glasu čuo koliko su zabrinuti za zdravlje sina i koliko im on nedostaje.

Rid je otišao u Moskvu 2019. godine “da nauči ruski i poseti svoju devojku Ruskinju”, navodi BBC.

U pijanom noćnom izlasku, nakon zabave, zadržala su ga dvojica policajca. Dok su ga vozili u policijsku stanicu, navodno je zgrabio policajca koji je vozio, zbog čega je ovaj “opasno skrenuo”, da bi laktom udario drugog policajca kada je ovaj pokušao da interveniše. Na suđenju je izjavio da se incidenta ne seća i da nije kriv.

Njegovi roditelji su prošlog meseca protestovali ispred Bele kuće, posle čega je usledio sastanak sa Bajdenom.

Razmena zatvorenika izvršena je preko Turske, nakon što je Bajden ublažio kaznu Jarošenku.

Zvaničnici su rekli da današnja razmena nije početak šireg diplomatskog dijaloga sa Rusijom i da će su, umesto toga, usko fokusirani na “niz diskretnih pitanja u vezi zatvorenika”.

“To znači da je za sada nejasna sudbina drugih Amerikanaca koji su trenutno pritvoreni u Rusiji, uključujući košarkašicu Britni Griner, osvajačice dve zlatne olimpijske medalje. U saopštenju, porodica Pola Vilana, bivšeg američkog marinca koji je uhapšen pod optužbom za špijunažu, rekla je da je puna sreće za Rida, ali da vreme za Vilana ističe”, preneo je BBC.

Go to TOP