Rusija izvršila napad na strateški važan most u Ukrajini

Ukrajinske vlasti saopćile su da je ruska vojska ponovo udarila na strateški most na jugozapadu zemlje.

Guverner Odeske oblasti Maksim Marčenko rekao je da su Rusi u ponedeljak izvršili napad na most preko ušća Dnjestra zapadno od Odese gdje se reka Dnjestar uljeva u Crno more. Most je već bio žestoko oštećen u dva prethodna ruska raketna udara.

Most obezbjeđuje jedinu željezničku vezu i ključnu vezu autoputem sa oblastima zapadno od Odese. Njegovo uništenje prekida pristup pošiljkama oružja i drugog tereta iz susjedne Rumunije, prenosi AP.

Napadi na most uslijedili su nakon tvrdnje visokog ruskog vojnog oficira da Rusija ima za cilj da preuzme kontrolu nad cijelim jugom Ukrajine i izgradi kopneni koridor do separatističkog Pridnjestrovlja u Moldaviji, gdje su tenzije nedavno eskalirale.

Region se otcijepio nakon kratkog građanskog rata početkom 1990-ih, a većina zemalja ga ne priznaje. Procjenjuje se da je tamo stacionirano oko 1.500 ruskih vojnika. Ukrajinski i zapadni zvaničnici izrazili su zabrinutost da bi Rusija mogla iskoristiti region za otvaranje novog fronta u ratu protiv Ukrajine.

Go to TOP