Rohde: 100% sam siguran da nacrt statuta nije u suprotnosti sa Ustavom

Ambasador Njemačke na Kosovu Jorn Rohde rekao je da uprkos napretku u dijalogu poput Briselskog i Ohridskog sporazuma, do njihove implementacije nije došlo.

Govoreći za Zajednicu opština sa srpskom većinom, Rohde je rekao da je Kosovo dobilo međunarodnu obavezu i da mora da je sprovede, jer je, prema njegovim riječima, predloženi nacrt u potpunosti u skladu sa Ustavom Kosova.

“Cijeli proces koji je posebno potaknula Njemačka, posebno u prijedlogu za de facto i de jure priznanje, odnosi se na ono što možemo postići. Ja sam ambasador Njemačke na Kosovu, ne u Srbiji. Zato se fokusiram na ono što Kosovo treba da uradi. Kosovo ima odgovornost u ovom procesu, a to je implementacija Zajednice opština sa srpskom većinom, što je dugoročna obaveza Kosova. Tako da očekujemo da Kosovo bude samopouzdano, vi imate našu podršku i 100% sam siguran da nismo predložili ništa što je u suprotnosti sa Ustavom Kosova“, rekao je Rohde za Tëvë1.

Rohde se osvrnuo i na izvještaj Vijeća Evrope, gdje je rekao da je postalo jasno da Asocijaciju treba osnovati kako bi napredovali ka članstvu u ovoj instituciji.

„Prošle nedelje je u objavljenom izveštaju eminentnih eksperata Savjeta Evrope, ako odete na stranu 13, u njemu možete pronaći rečenicu „očekujemo da će za unapređenje članstva Kosova u Savjetu Evrope AKSHS biti implementiran’. Dakle, zadatak je jasan. Uradi to”, rekao je Rohde.

Evropski i američki emisari su posjetili Kosovo krajem oktobra, a donijeli su i nacrt statuta Asocijacije.

Go to TOP