Reprezentativke U18 uspešne u kvalifikaciji za Svetsko prvenstvo u rukometu!

U18 reprezentativke Republike Kosova u rukometu su se danas plasirale se na Svetsko prvenstvo koje će se u avgustu održati u Kini. U odlučujućoj utakmici za kvalifikacije Kosovo je savladalo Nigeriju rezultatom 22:16.

Rukometaši Kosova i Nigerije susreli su se u nedelju ujutro u Taškentu u Uzbekistanu u finalu IRP Interkontinentalnog trofeja. Utakmica je bila veoma intenzivna. Bilo je mnogo jakih fizičkih duela, ali su kosovske predstavnice pokazale više u odlučujućim trenucima i obezbedili titulu šampiona, ali i plasman na Svetsko prvenstvo. Prema FRK-u, ovo je istorijski uspjeh.

Naime, od ekipnih sportova do sada se na Svetsko prvenstvo plasirala se samo U21 reprezentacia Kosova u rukometu. Juniorske rukometašice nastupile su na Svjetskom prvenstvu održanom u Španiji 2019. godine, dok su se kvalifikovale preko IRP Trofeja.

Mladi rukometaši Kosova su i u nedelju ostvarili ovaj uspeh. A sada će se takmičiti na Svjetskom prvenstvu koje će se održati u Kini od 14. do 25. avgusta.

IRP Trofej je događaj Međunarodne rukometne federacije koji ima za cilj razvoj rukometa širom svijeta. Ali ponudio je i kartu za Svjetsko prvenstvo. Kosovo je jesenas osvojilo IHF trofej za evropski prostor i tako se kvalifikovalo za interkontinentalnu fazu.

U Taškentu je Kosovo U18 prvo slavilo protiv Uzbekistana rezultatom 27:21, a potom i Gvatemale rezultatom 31:12. U polufinalu je prošla Novu Kaledoniju, koju je u subotu savladala rezultatom 27:16.

U finalu je odigrana veoma jaka utakmica protiv Nigerije. Utakmica je počela bolje za Kosovo, ali su se potom u igru ​​vratili Nigerijci, koji su bili fizički nadmoćniji. Nakon 30 minuta rezultat je bio 10:10. Početak drugog poluvremena pripao je Nigerijcima, dok je Kosovo postepeno preuzimalo kontrolu da bi se na kraju otrglo i dugo slavilo.

Diona Dresh je proglašena igračicom utakmice. Postigla je sedam golova iz osam pokušaja. Sara Gjergjaj je organizovala meč i postigla pet golova iz sedam pokušaja. Andra Uglani je postigao četiri, a Orgesa Gola i Arjeta Imeraj tri. Golman Alina Šabani dala je svoj doprinos brojnim odbranama, kao i sve ostale igračice.

IRP Trofej je bio drugi i najkraći put do Svjetskog prvenstva. Prošlogodišnje Evropsko prvenstvo poslužilo je kao redovne kvalifikacije. Kosovo je bilo sedmo na jednom od šampionata B divizije, sa kojih se samo pobednik plasirao na Svetsko prvenstvo. Ali kroz IRP Trofej, kosovski rukomet će ponovo pisati istoriju nastupom na Svetskom prvenstvu.

Go to TOP