Driver Booster - Download Free for Windows 11, 10, 8, 7

Driver Booster: Free updater for Windows 11/10. Renew drivers for graphics, USB, audio, screen, network, printer, and mouse efficiently.!
Get it now for FREE !

Driver Booster Driver Booster Download

Reporteri BBC-a sa izraelskom vojskom ušli u bolnicu Gaze

Novinari britanskog BBC-ja ušli su u bolnicu Al Šifu u Gazi, u koju su jučer upali izraelski komandosi.

Izraelska vojska, naime, tvrdi da se ispod bolnice nalazi komandni centar Hamasa. Reporterka kaže da je zid oko bolnice probijen oklopljenim buldožerom Izraelskih obrambenih snaga (IDF) kako bi se izraelskim kopnenim snagama omogućio lakši pristup najvećem medicinskom kompleksu u Pojasu Gaze.

BBC i još jedna televizijska ekipa bili su prvi novinari koje su Izraelske obrambene snage (IDF) pozvale da pogledaju ono za što Izrael tvrdi da je pronašao na mjestu događaja. Ljekari u bolnici kažu da već danima rade bez struje, hrane i vode – te da su zbog toga umrli kritično bolesni pacijenti, uključujući i novorođenčad. Ljudi raseljeni zbog borbi u Gazi sklonili su se u bolnički kompleks.

Ali Izrael kaže da Hamas također upravlja mrežom podzemnih tunela, koji se protežu i ispod bolnice Al Šife. Maskirani specijalci vodili su novinare u zgradu preko krhotina i razbijenog stakla – jasan znak koliko je situacija ovdje u bolnici još uvijek napeta.

Prisutnost jedne od najrelevantnijih svjetskih TV kuća, samo dan nakon što je Izrael preuzeo kontrolu nad bolnicom, dovoljno govori o motivaciji Izraela da pokažu svijetu zašto su ovdje.

Izraelci kažu da su pronašli oko 15 pušaka i nekoliko granata

U jarko osvijetljenim hodnicima jedinice za magnetsku rezonancu, potpukovnik Jonathan Conricus pokazuje novinarima tri mala skrovišta Kalašnjikova, streljiva i pancirnih prsluka – kaže da su pronašli oko 15 pušaka, zajedno s nekoliko granata.

Potpukovnik Conricus također pokazuje neke vojne knjižice i pamflete, te kartu za koju kaže da je označena mogućim rutama za ulazak i izlazak iz bolnice. Tvrdi da Hamas koristi bolnice u vojne svrhe.

“Otkrili smo i puno računala i druge opreme koja bi stvarno mogla rasvijetliti trenutnu situaciju, nadamo se i u vezi s taocima”, dodao je.

Na laptopima se, kaže, nalaze fotografije i videosnimke talaca snimljenih nakon otmice u Gazi. Tu je i nedavno objavljena snimka, koju je podijelila izraelska policija, o ispitivanju boraca Hamasa uhićenih nakon napada u oktobru. BBC-ju nije prikazano što je na prijenosnim računalima.


Kalašnjikovi za koje IDF kaže da ih je našao u bolnici


“Hamas nije ovdje jer su vidjeli da dolazimo”

To, rekao je potpukovnik Conricus, sugeriše da je Hamas bio ovdje “u posljednjih nekoliko dana”.

“Na kraju dana ovo je samo vrh ledenog brijega”, rekao je. “Hamas nije ovdje jer su vidjeli da dolazimo. To je vjerovatno ono što su bili prisiljeni ostaviti iza sebe. Naša procjena je da postoji mnogo više”, dodaje.

Izraelska vojska provela je sedmice probijajući se do vrata bolnice. Na ulicama u okolici u proteklih nekoliko dana odvijale su se neke od najžešćih borbi u Gazi. BBC navodi kako je posjet njihove novinarske ekipe bio strogo kontrolisan. Imali su vrlo ograničeno vrijeme na terenu i nisu mogli razgovarati s ljekarima ili pacijentima.

Putovanje novinara u Gazu u oklopnom transporteru pratilo je put prvih velikih kopnenih upada Izraela u Gazu prije nekoliko tjedana. Na ekranima unutar vojnog vozila vidjelo se kako poljoprivredna zemljišta polako zamjenjuju iskrivljene ulice posute velikim komadima krhotina i zamagljenim obrisima razbijenih zgrada.

Južno od grada Gaze zaustavili su se kako bi promijenili vozilo, popevši se na valovite gomile iskrivljenog metala i velikih komada ruševina i betona. Iznad njih zgrade su se srušile u čudnim oblicima. Rolo metalna vrata izloga dućana visila su napola otvorena.

Davidova zvijezda bila je naškrabana na zidu crvenom bojom u spreju; unutar njega je netko napisao “IDF”, a iznad njega riječi: “Nikad više.”


Hamasov pamflet za koji IDF kaže da je pronađen u bolnici


Sve je krenulo od Hamasova napada

Brutalni napadi od sedmog promijenili su prirodu obračuna Izraela s Hamasom. Izraelska vlada obećala je okončati godine neugodnog zastoja, uništavanjem i vojne i političke moći Hamasa, koju su Velika Britanija, SAD i drugi proglasili terorističkom organizacijom.

To znači otići u srce grada Gaze, uključujući i Al Šifu. Izraelske snage još uvijek traže tunele ispod bolnice u koje vjeruju da su se povukli borci Hamasa, možda s nekim od talaca. Ova je zgrada postala središnje žarište izraelskog rata, opisana kao ključno zapovjedno središte, čak potencijalno i “živo srce” Hamasovih operacija.


Trenutak istine

Snagama IDF-a su trebali tjedni da se probiju do bolnice u srcu grada Gaze. A u brutalnom informacijskom ratu koji prati ovaj sukob, ovo je trenutak istine za Izrael. Nakon gotovo 24 sata osiguravanja i pretraživanja bolnice, Izrael kaže da je pronašao oružje i drugu opremu koja bi mogla pomoći u pružanju informacija o borcima Hamasa i taocima. No, Izraelci u bolnici nisu pokazali konkretne dokaze ni o jednom ni o drugom.

Novinari su napustili bolnicu i u oklopnjaku IDF-a se odvezli u široku aveniju koja vodi do obalne ceste Gaze. Gradom Gazom sada vladaju tenkovi. Sablasne avenije mjestimice izgledaju poput potresne zone, razaranje je takvih razmjera da je potpuno jasno što je sve Izrael morao napraviti da preuzme kontrolu nad ovim ulicama, prenosi Index.

Go to TOP