Rama: Ne da nisam napao nego sam podržavao Kurtija i kada su ga nazivali “izdajnikom”

Premijer susjedne Republike Albanije Edi Rama je na konferenciji za medije pred novinarimarekao da nije napadao Republičkog premijera Aljbina Kurtija i da ga je uvijek podržavao u svim procesima prenosi Kosova.info

„Ne napadam Aljbina Kurtija. iako Aljbin Kurtija okrivljuje cijeli demokratski svijet imenom i prezimenom to mene žali. Nisam ni da osuđujem ni da napadam Aljbina Kurtija”, rekao je Rama.

Rama je upitan o njegovoj izjavi da je u dobrim odnosima i sa Aljbinom Kurtijem i sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i zašto nacrt predloga za formiranje ZSO nije izašao ranije, ili je predložen pre eskalacije situacija na severu Kosova.

„Nisam se obavezao da ulazim između bilo koga, to nije moja dužnost, obavezao sam se da doprinesem stolu za dijalog preko kumova procesa koji su predsednik Francuske i kancelar Nemačke, na njima je da urade. šta žele sa ovim doprinosom, jer je to bilo spremno da se uradi i sada su uslovi da se to uradi”, rekao je Rama.

Kritikovao je Kurtija i Vučića jer prema njegovim rečima, umesto da sede za stolom, jedan vodi policiju u prazne zgrade, a drugi vodi vojsku da peva pesme na granici sa Kosovom.

“Umjesto da sjednu za sto, jedan vodi policiju u prazne zgrade, drugi vodi vojsku da pjeva pjesme na granici sa Kosovom, a obojica znaju da ni jedno ni drugo nije tu da riješi pravi problem, koji je izbor normalizacije i pridruživanja što je suština ovog sporazuma, rekao je Rama.

Prema njegovim rečima, internacionalci su gospodari kuće na Kosovu i da u trenutku kada okrenu leđa Kosovu, Kosovo ulazi u najcrnje dane.

„Šta hoće oni koje u ovom slučaju ja zovem „međunarodnjaci“, oni pripadaju gazdi kuće na Kosovu, kao ni u jednoj zemlji jer su tu kuću napravili bombama i dokle god ta kuća nije poznata širom sveta oni internacionalci su žila kucavica te kuće, u trenutku kada okrenu leđa toj kući, neka se to nikada ne dogodi, ta kuća ulazi u svoje najcrnje dane“, nastavio je Rama.

On je rekao da je Aljbin Kurti premijer Kosova i da ga poštuje, jer ga je podržavao u svim procesima.

„Poštujem ga, podržavao sam ga tokom čitavog procesa dijaloga u koji je teško ulazio, ali je ušao, podržavao sam ga kada su čak i neki slepci pokušali da ga napadnu kao izdajnika koji je seo sa predsednikom Srbije za sto i ja ću podržavajte ga do kraja na putu međusobnog priznavanja i konačnog spasa Kosova čak i od ovog bremena neznanja koje ono ima na leđima, pošto ga pet zemalja u sred Evrope još uvek ne priznaje, i umesto da se bavi ovim, sta imamo sa policajcima sa praznim zgradama sa cetiri gradonacelnika koji su zavrsili mandat, nisam se slozio sa onima koji su rekli Albinu Kurtiju da ne drzi izbore, bio sam ubijedjen da izbore treba odrzati kao sto sam sada potpuno uvjeren da ti izbori su završili svoju misiju”, rekao je on.

Prema njegovim riječima, treba održati nove izbore i ne treba gubiti vrijeme.

“Moraju se raspisati novi izbori, bez gubljenja vremena, odmah da se pokaže volja na prvom mjestu i da se deeskalira situacija, policija se mora odmah povući, tu policiju ništa ne čeka, oni sede u praznim zgradama.”, rekao je Rama.

“Ono što bi moglo da se desi je veoma ozbiljno, ako strane trupe zauzmu sever Kosova, to će se posle nekoliko godina vratiti na sto ko zna”, rekao je Rama.

Go to TOP