Putinov rat i nakon

Izvor: IFIMES

Rat u Ukrajini nastavlja bolno. Nakon 4 meseca, Rusi pokazuju spore napredak i zauzeli su veći deo Donbasa, istočne Ukrajine. Naime, ako računamo i Krim i zemlju uz južnu obalu, Rusija je zauzela skoro 20 odsto ukrajinske zemlje, i to najvećim dijelom najvrednije, uključujući i mjesto gdje se uzgaja pšenica.

Južna obala, koja uključuje Mariupolj, je od vitalnog značaja kao morski izlaz u zemlju i blokirana je od strane Rusa.

Proteklih dana u Kini se sastaju članice BRICS-a/ BRIKJA (Brazil, Rusija, Indija, Kina, Južna Afrika), čiji je domaćin Ksi Džinping. U zemljama BRICS-a, živi 40 odsto svjetske populacije a ostvarju 20 odsto svjetskog BDP-a, tako da su impresivan blok i predviđa se da će postati veći i jači.

Trenutno, Kina i Indija apsorbiraju veliki dio nafte i zemnog gasa pod embargom zapadnih sila, tako da Rusija djelimično zaobilazi tu važnu komponentu ukupnog bloka trgovine. Možda se zato Vladimir Putin, zajedno sa svojim dostignućima u regionu Donbasa, oseća ohrabrenim i razgovara sa beloruskim predsednikom Aleksandrom Lukašenkom.

Možemo vidjeti kako Putinove snage sada počinju da se okupljaju i lansiraju projektile u Kijev i mjesta između. Sastanak sa bjeloruskim predsjednikom mogao bi značiti otvaranje novog fronta sa fokusom na Kijev. Ako Kijev padne, to će biti početak kraja Ukrajine, a situacija je ozbiljna i nazadovanje za zapadnu alijansu, koja, međutim, kaže da se to neće dozvoliti.

Grupa zemalja G7, a to su SAD, Velika Britanija, Kanada, Francuska, Njemačka, Italija i Japan, upravo je održala sastanak u Njemačkoj kako bi razgovarali o Ukrajini i učinku koji rat ima na globalnu ekonomiju, troškovima života.

Većina tih zemalja ima velike domaće probleme koje treba riješiti, ali oni će postati još veći ako se rat u Ukrajini oduži. Na žalost, čini se da nijedan od lidera nema dovoljno domaće snage da ukaže svoj autoritet u obezbeđivanju oružja na vreme koje je potrebno ukrajinskoj vojsci, uprkos obećanjima da će doći.

Predsjednik Volodimir Oleksandrovič Zelenski je neko vrijeme molio zapadne sile da obezbijede bolje oružje za njegove trupe. Odobreni su i trebali bi doći, ali kada?

Ove sedmice, sljedeće sedmice, sljedećeg mjeseca, prekasno?

Kako je ukrajinski poslanik, u intervjuu na sastanku NATO-a koji je uslijedio nakon G7, rekao da im je potrebna osam puta veća količina modernog naoružanja koju trenutno imaju da zaustave i otjeraju Ruse iz Ukrajine.

Nadajmo se da će obećani rezultati sa nedavnog sastanka, prema saopštenju, pojačati podršku koja je Ukrajini potrebna.

Nakon sastanka G7 odmah je uslijedio sastanak u kojem su učestvovale zemlje NATO-a, kako je rečeno, održan u Madridu. Švedska i Finska, koja ima granicu sa Rusijom od 830 km, primljene su u NATO, jačajući Alijansu.

Opet, rat u Ukrajini je prirodno bio na vrhu dnevnog reda. Kao da je sastanku bio potreban podsjetnik, Putinov projektil demolirao je supermarket u Kremenčuku, koji se nalazi između Donbasa i Kijeva, ubivši i ranivši priličan broj ljudi, navodno promašeno zapadno skladište oružja, što je prvobitna namjera.

Postoji izjavljena posvećenost povećanju raspoloživih snaga NATO-a sa 50.000 na 300.000 u zemljama duž ruske granice, jer se ruska prijetnja shvata ozbiljnije. To, međutim, nije od trenutne pomoći. Ukrajinci su nadjačani i oružje im je očajnički potrebno.

Osvrćući se na Putinov rat, u martu je mislio da će brzo pobediti i pokušao je da napadne kopnene trupe i veliki broj tenkova na Kijev. Bio je iznenađen, ako ne i zatečen, otporom na koji je naišao i morao je da se povuče iz ovog pokušaja i morao je da ponovo razmisli o svojoj strategiji. Njegov trenutni način je da pokuša da napadne sa velike udaljenosti projektilima, rušeći zgrade na putu. Iako je napredak spor, on je stabilan, a to predstavlja prijetnju kojoj se zapadne sile moraju brzo suprotstaviti kao što je gore navedeno.

U međuvremenu, Rusi su, napominjući da imaju kontrolu nad Donbasom i da dio svijeta kritično gladuje jer ne mogu dobiti pristup ukrajinskoj pšenici, preuzeli kontrolu nad marketingom ovoga pod ruskim zastavom. Pšenica je ‘ukradena’ sa ukrajinskih farmi cestom prevezena u Rusiju, uskladištena u ruskim depoima prije nego što je isporučena iz Crnog mora kao ruska pšenica!

Pitanje je da li rat traje neko vrijeme ili da li protagonisti pozivaju na prekid vatre. Ako Putin vidi da gubi teritoriju koju je stekao, kao rezultat jačanja podrške zapadnih zemalja Ukrajini, možda bi bilo u njegovom interesu da sačeka dan i pokuša da zadrži većinu onoga što je zauzeo do sad. To nije ono što Ukrajinci žele, kao što je rekao predsednik Zelenski. Ukrajinci bi izgubili kritičan dio svoje zemlje i zbog toga bi bili mnogo siromašniji.

Ovo nije rješenje. Bilo kakvi mirovni pregovori bit će test za zapadnu alijansu jer postoje zemlje saveza čije su ekonomije kritično povrijeđene i koje bi pozdravile prekid vatre s Ukrajinom koja će dati zemlju ako zatreba.

Dok Njemačka napreduje u pronalaženju odgovarajuće zamjene, ‘zelenog’ vodonika, za svoju ovisnost o ruskoj nafti i plinu, bit će potrebno nekoliko godina da se to završi, a postoje i druge, manje dobrostojeće zemlje kojima je potreban brzi kraj na neprijateljstva.

Ulazimo u novu fazu rata sa zapadom koji je sada konačno probuđen prijetnjom koju predstavlja Rusija, i hoće li se rat završiti prilično brzo ili će se još neko vrijeme povući. Kako god, Ukrajini će biti potrebna sva pomoć koju može dobiti u pregovorima o kraju rata i rehabilitaciji i rekonstrukciji koja slijedi. Zatim, kako je predsjednik Joseph Biden podsjetio na sastanku NATO-a, svijet će morati uzeti u obzir kineske ambicije.

O autoru:

Dr J Scott Younger, OBE, je profesionalni građevinski inženjer; proveo je 42 godine na Dalekom istoku obavljajući zadatke u 10 zemalja za Svjetsku banku, ADB, UNDP. Objavio je mnoge radove; bio je kolumnista za Forbes Indonesia i Globe Asia. Služio je u odborima Britanske i Evropske komore i bio je potpredsjednik Međunarodne poslovne komore 17 godina. Njegova stručnost je infrastruktura i održivi razvoj, a zanima se za međunarodne poslove. On je međunarodni kancelar President univerziteta, Indonezija. Član je Savjetodavnog odbora IFIMES-a. Živio je i radio na Tajlandu od 1978. do 1983. godine i posjećivao Burmu, Bangladeš i Nepal radi projekata.

Stavovi izraženi u ovom članku su autorovi i ne odražavaju nužno službeni stav IFIMES-a.

Ljubljana/Glazgov, 5. jul 2022

Footnotes:
[1IFIMES – International Institute for Middle East and Balkan Studies, based in Ljubljana, Slovenia, has Special Consultative status at ECOSOC/UN, New York, since 2018.

 • Link (ENG): Analysis ● Dr J Scott Younger: Putin’s War and beyond https://www.ifimes.org/en/researches/putins-war-and-beyond/5059?
 • Link (BSH): Analiza ● Otvoreni Balkan 2022: Budućnost pripada narodima Balkana https://www.ifimes.org/ba/istrazivanja/otvoreni-balkan-2022-buducnost-pripada-narodima-balkana/5058?
 • Link (BSH): Analiza ● prof. dr. Mirko Pejanović: Sticanje suverenog i nezavisnog državno-pravnog statusa Bosne i Hercegovine predstavlja istorijski preokret na kraju XX. stoljeća https://www.ifimes.org/ba/istrazivanja/sticanje-suverenog-i-nezavisnog-drzavno-pravnog-statusa-bosne-i-hercegovine-predstavlja-istorijski-preokret-na-kraju-xx-stoljeca/5057?
 • Link (ENG): Analysis ● Dr Mohamad Zreik: A Reluctant Chinese Dragon in West Asia: Evidence from Syria https://www.ifimes.org/en/researches/a-reluctant-chinese-dragon-in-west-asia-evidence-from-syria/5056?
 • Link (ENG): Analysis ● Prof. Dr. Masahiro Matsumura: Who is a primary winner in the emerging food crisis? https://www.ifimes.org/en/researches/who-is-a-primary-winner-in-the-emerging-food-crisis/5055?
 • Video (ENG) ● The lecture by Prof. Dr. Hüseyi̇n Bağcı: Türkiye and The Middle East after Arab Spring /Arap Baharından sonra Türkiye ve Ortadoğu https://www.youtube.com/watch?v=7JlJNmxT814&t=200s
 • Link (ENG): Analysis ● Dr J Scott Younger: Putin’s War – 5; etc. https://www.ifimes.org/en/researches/putins-war-5-etc/5054?
 • Link (ENG): Analysis ● Prof. Dr. Milan Jazbec:The philosophy of the preamble to the Vienna Convention on Diplomatic Relations https://www.ifimes.org/en/researches/the-philosophy-of-the-preamble-to-the-vienna-convention-on-diplomatic-relations/5048?
 • Link (ENG): Analysis ● Dr J Scott Younger: China – a political view https://www.ifimes.org/en/researches/china-a-political-view/5047?
 • Link (SLO): Sporočilo za javnost ● Diplomacija v prizmi: Izbrani članki 1990-2021 https://www.ifimes.org/sl/sporocila-za-javnost/diplomacija-v-prizmi-izbrani-clanki-1990-2021/5046?
 • Link (ENG): Press release ● Diplomacy in Focus: Selected Articles 1990 – 2021 https://www.ifimes.org/en/press-releases/diplomacy-in-focus-selected-articles-1990-2021/5044?
 • Link (ENG): Analysis ● Dr Mohamad Zreik ● China's Economic Development: A Successful Model in the Rise of Nations https://www.ifimes.org/en/researches/chinas-economic-development-a-successful-model-in-the-rise-of-nations/5043?
 • Link (ENG): Analysis ● Dr Mohamad Zreik ● The Chinese Dragon in the Middle East: More Strategic Partnerships and Cooperation https://www.ifimes.org/en/researches/the-chinese-dragon-in-the-middle-east-more-strategic-partnerships-and-cooperation/5042?
 • Link (ENG): Analysis ● 2022 Parliamentary elections: Slovenia between Brussels and Budapest https://www.ifimes.org/en/researches/2022-parliamentary-elections-slovenia-between-brussels-and-budapest/5041?
 • Link (ENG): Analysis ● Prof. Dr. Anis H. Bajrektarevic: Recontextualization of Ukraine (Return of the Wir wussten nicht) https://www.ifimes.org/en/researches/recontextualization-of-ukraine-return-of-the-wir-wussten-nicht/5040?
 • Link (BSH): Analiza ● Parlamentarni izbori 2022: Slovenija između Brisela i Budimpešte https://www.ifimes.org/ba/istrazivanja/parlamentarni-izbori-2022-slovenija-izmedu-brisela-i-budimpeste/5038?
 • Povezava (SLO): Analiza●Državnozborske volitve 2022: Slovenija med Brusljem in Budimpešto https://www.ifimes.org/sl/raziskave/drzavnozborske-volitve-2022-slovenija-med-brusljem-in-budimpesto/5037?
 • Link (ENG): Analysis ● Prof. Dr. Masahiro Matsumura ● Unmasking War Propaganda against Russian Aggression: An Investigative Approach https://www.ifimes.org/en/researches/unmasking-war-propaganda-against-russian-aggression-an-investigative-approach/5039?
 • Link (ENG): Analysis ● Dr. Alexander G. Savelyev & Olga M. Alexandria: What Factors Affect Strategic Stability? Russian Experts’ Assessments https://www.ifimes.org/en/researches/what-factors-affect-strategic-stability/5036?
 • Link (ENG): Analysis ● Branko Perić ● BiH Judiciary: How the politics destroyed independence https://www.ifimes.org/en/researches/bih-judiciary-how-politics-destroyed-independence/5035?
 • Link (BSH): Analiza ● Branko Perić ● Pravosuđe u Bosni i Hercegovini: Kako je politika uništavala nezavisnost https://www.ifimes.org/ba/istrazivanja/pravosude-u-bosni-i-hercegovini-kako-je-politika-unistavala-nezavisnost/5028?
 • Video (BSH): Predavanje Josipa Juratovica (SPD): Nova politika SR Njemačke u jugoistočnoj Europi 11-4-2022 https://www.youtube.com/watch?v=EH7j55fQqpQ&t=102s 
 • Link (ENG): Analysis ● Leyla Mammadova: Europe: Of Status Qua and (Climate) Change https://www.ifimes.org/en/researches/europe-of-status-qua-and-climate-change/5034?
 • Link (ENG): Invitation • Lecture by Josip Juratovic (SPD): New policy of FR Germany in the South East Europe, on Monday, 11 April 2022, at 18.00, https://www.ifimes.org/en/events/lecture-by-josip-juratovic-spd-new-policy-of-fr-germany-in-the-south-east-europe/5031?
 • Povezava (SLO): Vabilo • Predavanje Josipa Juratovica (SPD): Nova politika ZR Nemčije v jugovzhodni Evropi, ponedeljek, 11. aprila 2022, ob 18.00 uri, https://www.ifimes.org/sl/dogodki/predavanje-josipa-juratovica-spd-nova-politika-zr-nemcije-v-jugovzhodni-evropi/5033?
 • Link (ENG): Analysis ● General (Rtd) Corneliu Pivariu: Ukraine 2022:The war in Ukraine or “the special military operation in Ukraine”? https://www.ifimes.org/en/researches/ukraine-2022-the-war-in-ukraine-or-the-special-military-operation-in-ukraine/5030?
 • Link (ENG): Analysis ● 2022 Serbia: Elections in the shadow of pressures, Ukraine crisis and Kosovo https://www.ifimes.org/en/researches/2022-serbia-elections-in-the-shadow-of-pressures-ukraine-crisis-and-kosovo/5029?
 • Link (BSH): Analiza ● Srbija 2022: Izbori u znaku pritisaka, ukrajinske krize i Kosova https://www.ifimes.org/ba/istrazivanja/srbija-2022-izbori-u-znaku-pritisaka-ukrajinske-krize-i-kosova/5026?
 • Link (ENG): Analysis ● Dr J Scott Younger: Putin’s War – 4 https://www.ifimes.org/en/researches/putins-war-4/5027?
 • Link (ENG): Analysis ● Emanuel Pietrobon & Juan Martin G. Cabañas: 2022 Ukraine: Ukraine in the third world war in pieces https://www.ifimes.org/en/researches/2022-ukraine-ukraine-in-the-third-world-war-in-pieces/5025?
 • Link (ENG): Press release: Albanian President Ilir Meta received Director of IFIMES Zijad Bećirović https://www.ifimes.org/en/press-releases/albanian-president-ilir-meta-received-director-of-ifimes-becirovic/5022?
 • Link (BSH): Saopćenje za javnost: Albanski predsjednik Ilir Meta primio direktora IFIMES-a Zijad Bećirovića https://www.ifimes.org/ba/saopstenja-za-javnost/albanski-predsjednik-ilir-meta-primio-direktora-ifimes-a-becirovica/5023?
 • Link (ENG): Analysis ● 2022 Ukraine: Is a new and different world order being created? https://www.ifimes.org/en/researches/2022-ukraine-is-a-new-and-different-world-order-being-created/5021?
 • Link (BSH): Analiza ● Ukrajina 2022: Stvara li se novi i drugačiji svjetski poredak? https://www.ifimes.org/ba/istrazivanja/ukrajina-2022-stvara-li-se-novi-i-drugaciji-svjetski-poredak/5015?
 • Link (ENG): Analysis ● Anna Lia Maria Soddu: Environmentally forced migrations in the European policy framework https://www.ifimes.org/en/researches/environmentally-forced-migrations-in-the-european-policy-framework/5020?
 • Link (ENG): Invitation: Round Table Discussion and Launch of the “Asia’s Century” project https://www.ifimes.org/en/events/round-table-discussion-and-launch-of-the-asias-century-project/5017?
 • Link (ENG): Analysis ● Dr J Scott Younger: Putin’s War – 3 https://www.ifimes.org/en/researches/putins-war-3/5016?
 • Link (ENG): Press release •  Former Albanian President and Prime Minister Prof. Dr. Sali Berisha Director received Director of IFIMES https://www.ifimes.org/en/press-releases/former-albanian-president-and-prime-minister-prof-dr-sali-berisha-director-received-director-of-ifimes/5013?
 • Link (BSH): Saopćenje za javnost • Direktora IFIMES-a primio bivši albanski predsjednik i premijer dr. Sali Berisha https://www.ifimes.org/ba/saopstenja-za-javnost/direktora-ifimes-a-primio-bivsi-albanski-predsjednik-i-premijer-dr-sali-berisha/5012?
 • Link (SLO): Sporočilo za javnost • Direktorja IFIMES-a sprejel nekdanji albanski predsednik in premier dr. Sali Berisha https://www.ifimes.org/sl/sporocila-za-javnost/direktorja-ifimes-a-sprejel-nekdanji-albanski-predsednik-in-premier-dr-sali-berisha/5014?
 • Link (ENG): Analysis ● Prof. Dr. Masahiro Matsumura: Ukraine as Biden’s Sacrificed Pawn: A Mismanagement under the Declining U.S. Hegemony https://www.ifimes.org/en/researches/ukraine-as-bidens-sacrificed-pawn-a-mismanagement-under-the-declining-us-hegemony/5011?
 • Link (ENG): Analysis ● Dr J Scott Younger: Putin’s War – 2 https://www.ifimes.org/en/researches/putins-war-2/5008?
 • Link (BSH): Analiza ● Dr J Scott Younger: Putinov rat – 2 https://www.ifimes.org/ba/istrazivanja/putinov-rat-2/5009?
 • Link (SLO): Analiza ● Dr J Scott Younger: Putinova vojna – 2 https://www.ifimes.org/sl/raziskave/putinova-vojna-2/5010?
 • Link (ENG): Analysis ● Ukraine 2022: A Test for the EU and NATO https://www.ifimes.org/en/researches/ukraine-2022-a-test-for-the-eu-and-nato/5005?
 • Link (BSH): Analiza ● Ukrajina 2022: Test za EU i NATO https://www.ifimes.org/ba/istrazivanja/ukrajina-2022-test-za-eu-i-nato/5006?
 • Link (SLO): Analiza ● Ukrajina 2022: Test za EU in Nato https://www.ifimes.org/sl/raziskave/ukrajina-2022-test-za-eu-in-nato/5007?
 • Link (ENG): Analysis ● 2022 Albania: “House of Freedom” vs. Drug cartel https://www.ifimes.org/en/researches/2022-albania-house-of-freedom-vs-drug-cartel/5003
 • Link (BSH): Analiza ● Albanija 2022: “Kuća slobode” protiv narko kartela https://www.ifimes.org/ba/istrazivanja/albanija-2022-kuca-slobode-protiv-narko-kartela/5004?
 • Link (ENG): Analysis ● Dr J Scott Younger: Putin’s War https://www.ifimes.org/en/researches/putins-war/5000?
 • Link (ENG): Analysis ● 2022 Elections in Serbia: Yet another attempt of “assassination of Serbia”? https://www.ifimes.org/en/researches/2022-elections-in-serbia-yet-another-attempt-of-assassination-of-serbia/4999?
 • Link (BSH): Analiza ● Izbori u Srbiji 2022: Pokušaj ponovnog svojevrsnog “ubijanja Srbije”? https://www.ifimes.org/ba/istrazivanja/izbori-u-srbiji-2022-pokusaj-ponovnog-svojevrsnog-ubijanja-srbije/4997?
 • Link (ENG): Analysis ● Prof. Dr. Masahiro Matsumura: Handling the Ukraine Crisis: A Geopolitical Perspective https://www.ifimes.org/en/researches/handling-the-ukraine-crisis-a-geopolitical-perspective/4998?
 • Link (ENG): Analysis ● Ambassador Prof. Dr. Milan Jazbec: After Merkel https://www.ifimes.org/en/researches/after-merkel/4996?
 • Link (ENG): Analysis ● Dr Mohamad Zreik ● China's Modern Middle East Strategy: Strengthening Partnerships with Iran and Syria https://www.ifimes.org/en/researches/chinas-modern-middle-east-strategy-strengthening-partnerships-with-iran-and-syria/4995?
 • Link (ENG): Analysis ● Konstantin Strigunov & Dr.  Andrei Manoilo: Color revolution in Kazakhstan 2022 https://www.ifimes.org/en/researches/color-revolution-in-kazakhstan-2022/4994?
 • Link (ENG): Analysis ● Prof. Dr. Anis H. Bajrektarevic: Of Health and Nuclear Holocaust (Intentionality, Directionality and Outcome) https://www.ifimes.org/en/researches/of-health-and-nuclear-holocaust-intentionality-directionality-and-outcome/4992?
 • Link (BSH): Analiza ● Prof. dr. Anis H. Bajrektarević: Kako izbjeći samouništenje zapada? (Iliti: Doba Isteklih Ljudskih prava) https://www.ifimes.org/ba/istrazivanja/kako-izbjeci-samounistenje-zapada-iliti-doba-isteklih-ljudskih-prava/4993?
 • Link (ENG): Analysis ● Dr J Scott Younger: IFIMES II: Population and pollution and urbanisation https://www.ifimes.org/en/researches/ifimes-ii-population-and-pollution-and-urbanisation/4991?
 • Link (ENG): Press release ● Donald J. Johnston the new President of IFIMES Advisory Board https://www.ifimes.org/sl/sporocila-za-javnost/donald-j-johnston-novi-predsednik-svetovalnega-odbora-ifimes-a/4990?
 • Link (BSH): Saopćenje za javnost ● Donald J. Johnston novi predsjednik Savjetodavnog odbora IFIMES-a https://www.ifimes.org/sl/sporocila-za-javnost/donald-j-johnston-novi-predsednik-svetovalnega-odbora-ifimes-a/4990?
 • Link (ENG): Analysis ● 2022 Bosnia and Herzegovina: From ‘non-paper’ to a crawling war https://www.ifimes.org/en/researches/2022-bosnia-and-herzegovina-from-non-paper-to-a-crawling-war/4987?
 • Link (BSH): Analiza ● Bosna i Hercegovina 2022: Od ‘non-papera’ do puzajućeg rata https://www.ifimes.org/ba/istrazivanja/bosna-i-hercegovina-2022-od-non-papera-do-puzajuceg-rata/4986?
 • Link (ENG): Analysis ● Dr Mohamad Zreik ● Lebanon 2022: The Geopolitics of Water Series, Part Three: Water: a commodity or a human right? https://www.ifimes.org/en/researches/lebanon-2022-the-geopolitics-of-water-series-part-three-water-a-commodity-or-a-human-right/4985?
 • Link (ENG): Analysis ● Dr Maria Smotrytska: Decarbonisation and Maritime Transhipment lines: Congested South vs Strategic North https://www.ifimes.org/en/researches/decarbonisation-and-maritime-transhipment-lines-congested-south-vs-strategic-north/4984?
 • Link (ENG): Analysis ●  2022 Serbia: Referendum – Chance for a turning point in judiciary https://www.ifimes.org/en/researches/2022-serbia-referendum-chance-for-a-turning-point-in-judiciary/4983?
 • Link (BSH): Analiza ● Srbija 2022: Referendum – šansa za prekretnicu u pravosuđu https://www.ifimes.org/ba/istrazivanja/srbija-2022-referendum-sansa-za-prekretnicu-u-pravosudu/4979?Link (ENG): Press release: Director of IFIMES Zijad Bećirović met with Albanian President Ilir Meta https://www.ifimes.org/en/press-releases/director-of-ifimes-met-with-albanian-president-ilir-meta/4981?
 • Link (ENG): Analysis ● 2022 Open Balkan: One voice and an opportunity for all https://www.ifimes.org/en/researches/2022-open-balkan-one-voice-and-an-opportunity-for-all/4978?
 • Link (BSH): Analiza ● Otvoreni Balkan 2021: Jedan glas i šansa za sve https://www.ifimes.org/ba/istrazivanja/otvoreni-balkan-2021-jedan-glas-i-sansa-za-sve/4973?
 • Link (ENG): Analysis ● Dr J Scott Younger: From Delta to Omicron – 2021; year in review https://www.ifimes.org/en/researches/from-delta-to-omicron-2021-year-in-review/4977?
 • Link (ENG): Analysis ● Juan Martin Gonzalez Cabañas: The triumph of Boric in Chile and the opportunity for a new regionalism https://www.ifimes.org/en/researches/the-triumph-of-boric-in-chile-and-the-opportunity-for-a-new-regionalism/4972?
 • Link (ENG): Analysis ● Prof. Dr. Anis H. Bajrektarevic: Unavoidability of Sino-American Rift: History of Strategic Decoupling https://www.ifimes.org/en/researches/unavoidability-of-sino-american-rift-history-of-strategic-decoupling/4970?
 • Link (BSH): Analiza ● Prof. dr. Anis H. Bajrektarević: Post-Corona epilog Sino-Američkog pregrijanog odnosa: Slijedi li promjena igre ili pobjeda? https://www.ifimes.org/ba/istrazivanja/post-corona-epilog-sino-americkog-pregrijanog-odnosa-slijedi-li-promjena-igre-ili-pobjeda/4971?
 • Link (ENG): Analysis ● Dr. Mohamad Zreik ● Lebanon 2021: The Geopolitics of Water Series, Part Two: Water Diplomacy to Deal with the Renaissance Dam Crisis https://www.ifimes.org/en/researches/lebanon-2021-the-geopolitics-of-water-series-part-two-water-diplomacy-to-deal-with-the-renaissance-dam-crisis/4969?
 • Link (ENG): Analysis ● Hellmut Lagos Koller: The Nuclear Weapons Ban Treaty (TPNW): Wishful daydream or Historic milestone? https://www.ifimes.org/en/researches/the-nuclear-weapons-ban-treaty-tpnw-wishful-daydream-or-historic-milestone/4968?
 • Link (ENG): Analysis ● General (Rtd) Corneliu Pivariu: Lebanon – Quo vadis? https://www.ifimes.org/en/researches/lebanon-quo-vadis/4967?
 • Link (ENG): Analysis ● 2021 Bosnia and Hercegovina: Most brutal attack on truth about Holocaust in XXI century directed and implemented by Milorad Dodik (SNSD) and Dragan Čović (HDZ) https://www.ifimes.org/en/researches/2021-bosnia-and-hercegovina-most-brutal-attack-on-truth-about-holocaust-in-xxi-century-directed-and-implemented-by-milorad-dodik-snsd-and-dragan-covic-hdz/4966?
 • Link (BSH): Analiza ● BiH 2021: Najbrutalniji napad na istinu o Holokaustu u 21. stoljeću u režiji i izvedbi Milorada Dodika (SNSD) i Dragana Čovića (HDZ) https://www.ifimes.org/ba/istrazivanja/bih-2021-najbrutalniji-napad-na-istinu-o-holokaustu-u-21-stoljecu-u-reziji-i-izvedbi-milorada-dodika-snsd-i-dragana-covica-hdz/4963?
 • Link (ENG): https://www.europeanperspectives.org/en International scientific journal “European Perspectives”
 • Link (ENG): https://www.youtube.com/watch?v=645V9eryieI&t=5s (IFIMES presentation film)
Go to TOP