Putin odlikovao Dodika Ordenom Aleksandra Nevskog

Predsjednik Rusije Vladimir Putin potpisao je ukaz o dodjeli ordena Aleksandra Nevskog predsjedniku Republike Srpske Miloradu Dodiku.

„Za veliki doprinos razvoju saradnje Rusije i Bosne i Hercegovine, jačanju partnerstva sa Republikom Srpskom, odlikovati ordenom Aleksandra Nevskog Milorada Dodika – predsjednika Republike Srpske, Bosna i Hercegovina“, navodi se u ukazu koji je potpisao ruski predsjednik.

Počasni spisak

Isti orden, samo 2019. godine, dobio je i predsjednik Srbije Aleksandar Vučić.

„Drago mi je da odlikujem predsjednika Aleksandra Vučića visokim državnim Ordenom Aleksandra Nevskog, koji se veoma poštuje u našoj zemlji i koji se dodjeljuje već 300 godina.

U počasni spisak onih koji su do sada taj orden dobili, dodajemo i vaše ime“, rekao je tada Putin.

Uzvratio odlikovanje

Aleksandar Vučić tada je istakao da nagradu posvećuje svom ocu i svojoj porodici.

Tom prilikom, Vučić se zahvalio i svojoj djeci: Danilu, Milici i Vukanu, prenosi Nova.rs.

Podsjetimo, Milorad Dodik je krajem maja posjetio Rusiju, kada je i on odlikovao Putina.

Ordenom Aleksandra Nevskog se nagrađuju građani Rusije koji se nalaze na državnim funkcijama, ali i istaknuti strani političari i javni radnici i biznismeni zaslužni za razvoj saradnje sa Rusijom.

Orden Svetog Aleksandra Nevskog je ustanovljen još u vrijeme Ruske imperije 1725. godine i postojao je do 1917. godine, kada ga je ukinula sovjetska vlast zajedno sa drugim carskim ordenjem.

U tom periodu nagrađeni su i ministar vanjskih poslova Srbije Nikola Pašić i Aleksandar Prvi Karađorđević.

Sovjetska vlast ga je ponovo utvrdila 1942., kao orden za nagrađivanje komande Crvene armije. Nakon raspada Sovjetskog Saveza, taj orden nije imao zvaničan status, koji mu je 2010. godine vratio tadašnji predsjednik Dmitrij Medvedev.

Go to TOP