Prizren: Izrada projekta za ulicu “Šaip Spahiu” u blizini koje se nalazi kuća gradonačelnika Prizrena, uz izostanak konsultacija sa svim zainteresiranim stranama

Izvor: Ec ma ndryshe

Praksa izrade projekata za intervencije u gradskim javnim prostorima, bez sprovođenja konsultacija sa svim zainteresovanim stranama, od ranih faza, nastavlja da se primenjuje od strane Opštine Prizren kaže se u saopštenju organizacije civilnog društva Ec ma ndryshe.

Pre ovog je bio poznat primer sa preko stotinu uličnih šahti kao i asflatiranju za koje se tvrdi da je izvedeno bez procesa javnih nabavki. Dok u tom smeru je i posljednji primjer, projekat za ulicu “Šaip Spahiu”, za koji iz civilnog društva ovog grada kažu da je nedavno predstavljen malom broju stanovnika i privrednika ove ulice, koja se nalazi u starom gradskom jezgru ali i nedaleko od kuće prvog čoveka opštine Prizren.

“EC Ma Ndryshe” dugi niz godina traži od opštinskih organa da promene ovaj pristup, i da primene inkluzivnost u planiranju, posebno javnih prostora, pošto ih koriste različite grupe u zajednici. Neuključivanje svih zainteresovanih strana u planiranje rezultira projektima koji nisu održivi.

EC ma ndryshe ponavlja poziv opštinskim organima Prizrena da učešće javnosti vide kao proces tokom kojeg su građani uključeni u donošenje odluka, u identifikaciji problema i mogućnosti za razvoj.

Uključivanje javnosti u planiranje doprinosi izgradnji održivijih i prilagodljivijih razvojnih rješenja za interese različitih dionika. Također, ovaj proces jača lokalnu demokratiju, povjerenje u javne institucije, osjećaj pripadnosti i vlasništva nad javnim prostorima, te osnažuje zajednicu i aktivno građanstvo.

Stoga, EC ma ndryshe preporučuje opštini Prizren da promeni svoj pristup i dizajnira projekte za intervencije u javnim prostorima u konsultaciji sa svim zainteresovanim stranama od ranih faza.

Go to TOP