Prizren će biti epicentar ekonomskog razvoja kaže premijer Kurti

Premijer Kosova Aljbin Kurti zajedno sa gradonačelnikom i kandidatom na broju #144 Pokret Samoopredeljenje za Prizren prof.dr. Mytaher Haskuka održali su izborni skup na trgu „Komandant Drini“.

Kurti je sa ovog trga rekao da je u prethodnim vladama bilo malih opština koje su preuzele 8 puta veću finasijsku podršku od Prizrena, za šta je rekao da se to više neće ponoviti.

Pred građanima Prizrena, lider Pokreta Samoopredeljenje je rekao da ovaj grad, kako poslom koji rade, tako i potrošnjom, mnogo doprinosi budžetu Kosova.

Pozivajući Prizrence da glasaju za broj 144 i kandidata Samoopredeljenja za gradonačelnika svog grada, Kurti je rekao da će se sa njim u izvršnoj vlasti i Haskukom u opštini Prizren dobro vratiti.

„Iz budžeta 2022, 2023, 2024. godine i dokle god možete da računate, Prizren nikada neće biti kažnjen, jer Prizren, kako potrošnjom koju prave, tako i poslom koji rade, mnogo doprinosi budžetu Kosova, i potrebna su ulaganja i razvoj. Dakle, Mytaheri u Prizrenu i ja u Prištini, gradonačelnik i ja u Vladi, radićemo neumorno, bez kursa, bez rezerve, za građane Prizrena bez razlike kako bismo Prizrenu vratili ono što zaslužuje. Sada kada tamo imamo centralnu vladu i predsednika Samoopredeljenja, verujem da je to moguće. Stoga, otvoreno i ponosno, pozivam sve vas da 14. novembra glasate za broj 144, kandidat LVV prof. dr. “Mytaher Haskuka”, rekao je.

Kurti je pred građanima Prizrena govorio i o uspesima koje je, kako je rekao, postigla kao vlada. U međuvremenu, on je rekao da je povećanje stranih investicija u prvih šest meseci ove godine najveće na nezavisnom Kosovu.

“Strana ulaganja u prvih šest mjeseci ove godine premašila su 230 miliona eura. U prvih šest meseci ovo je najveći iznos stranih investicija u nezavisno Kosovo. Od 2008. godine nikada nije bilo ovolikog iznosa od preko 230 miliona eura stranih investicija. A, u poređenju sa prosječnim stranim ulaganjima 2010. – 2020., to je 89 posto više. “U odnosu na prošlu godinu, to je 33 odsto više u odnosu na 2019. godinu, 109 odsto više stranih investicija u prvih šest mjeseci 2021. godine”, rekao je on.

Kandidat Pokreta Samoopredeljenje za gradonačelnika Prizrena, Mytaher Haskuka, rekao je da će ovaj grad biti pretvoren u moderan grad, dok se trg “Komandant Drini” obavezao da će postati najveći na Kosovu.

„Ovaj trg identifikuje našu sudbinu povezujući prošlost sa budućnošću sa odgovornošću koju imam prema građanima Prizrena. Drugo, da pokažemo da ćemo ovde pretvoriti ovo mesto u najveći trg na Kosovu, tako što ćemo iza „Bele kuće“ ili Skupštine opštine izgraditi podzemni parking i zatvoriti saobraćaj od okruga Bazhdarhane do Opštinske uprave ispod. Ovim ćemo povezati Komandir Drini sa putem „Adem Jashari“ sa Trgom lige i fontanom. „I, treće, ovaj projekat će Prizren transformisati u moderan grad poštujući život komandi Drima, ali čuvajući vrednosti kulturnog nasleđa i vraćajući kaldrmu koja je nedostajala gradu Prizrenu“, rekao je on.

Haskuka, koji je gradonačelnik Prizrena, rekao je da je njegovim dolaskom na vlast u istorijskoj prestonici zaustavljena nelegalna gradnja.

On je rekao da će se grad Prizren u narednom mandatu pretvoriti u grad razvoja, proizvodnje, kulture i turizma.

“Prošlo je vrijeme kada su opštinskim inspektorima prijetili bez službenih dokumenata i po nalogu onih koji su bili garanti za provođenje zakona. Kako je završena blokada na projektima naše opštine, tako je okončana i nelegalna gradnja, au nekim slučajevima i te nelegalne gradnje su bile zaštićene od strane tužilaštva samo uz vašu podršku moći ćemo da odlučimo da se Prizren ne vrati onima koji su napravili zakon i elastic. “Samo uz vašu građansku podršku odbranićemo ono što smo teško postigli i ići ćemo naprijed”, poručio je on.

Kandidat za gradonačelnika Prizrena Mytaher Haskuka rekao je da će projektom puta Prizren-Tetovo istorijska prestonica biti epicentar regionalnog razvoja./kp/

Go to TOP