Prigožin: Umjesto da Ukrajina bude demilitarizovana, ona je još jača

Osnivač Wagner grupe Jevgenij Prigožin poručio je da Rusija nije uspjela da postigne jedan od svojih glavnih ciljeva, demilitarizaciju Ukrajine, i da je svojom invazijom zapravo ojačala vojsku Kijeva.

– Pa, kako smo je demilitarizovali? Ispada da smo, naprotiv, militarizovali Ukrajinu – rekao je Prigožin u video-intervjuu koji sada kruži društvenim medijima.

Prigožin, koji je posljednjih mjeseci više puta imao na nišanu rusko ministarstvo odbrane i ruske neuspjehe u Ukrajini, rekao je da je Kijev dobio više trupa i više naoružanja od ruske invazije na Ukrajinu prošle godine, prenosi “Business Insider”.

On naziva “demilitarizaciju” “bolnom” tačkom, prema prevodu snimka koji je na Twitzeru u srijedu objavio Anton Geraščenko, savjetnik ministra unutrašnjih poslova Ukrajine.

Prigožin je rekao da su se njegovi plaćenici borili na “mnogim mjestima” i protiv “mnogih ljudi”, uključujući američke, francuske i trupe Ujedinjenih nacija na različitim lokacijama na kojima je Wagner pokušavao da tajno djeluje prije nego što je njegova uloga u Ukrajini izbacila grupu u javnost.

On je rekao da je Wagner “najbolja armija na svijetu”, uprkos tome što je pretrpio ogromne gubitke dok se borio da zauzme ratom razoreni grad Bahmut na istoku Ukrajine. Bitka je ozbiljno oslabila tu paravojnu organizaciju.

Go to TOP