Premijer Kurti: Sigurnosne prijetnje iz Srbije treba rješavati istim pristupom kao prema Rusiji

Premijer Albin Kurti kazao je u ponedjeljak kako bi Europska unija (EU) i NATO trebali sigurnosne prijetnje iz Srbije rješavati istim pristupom kao što je to učinjeno prema Rusiji nakon početka invazije na Ukrajinu 2022. godine.

“Sigurnosne prijetnje na zapadnom Balkanu iz Srbije treba rješavati istim pristupom, odnosno davanjem Kosovu statusa zemlje kandidata za Evropsku uniju i članstvo u Vijeću Evrope”, rekao je Kurti tokom konferencije “Parlamentarna diplomacija za regionalnu sigurnost i euroatlantske integracije” koja se održava u Prištini.

Kurti je također kazao kako je u našoj regiji autokratski režim u Srbiji potaknut invazijom Rusije na Ukrajinu.

“U prve dvije godine naše vlade doveli su vojsku na našu granicu četiri puta, sponzorirali su terorizam, širili su laži i lažne narative kako bi opravdali svoje akcije protiv Kosova i regije”, rekao je Kurti

Kurtijeva izjava dolazi u vrijeme pojačanih tenzija između Kosova i Srbije i to još od septembra prošle godine i terorističkog napada u selu Banjska gdje je ubijen jedan policajac i trojica terorista, a više ih je uhapšeno.

Odgovornost za napad je preuzeo Milan Radoičić, jedan od dotadašnjih vođa Srpske liste (SL), sestrinske stranke Srpske napredne stranke.

Radoičić je nakon toga u Beogradu priveden, saslušan, a potom za manje od 48 sati pušten, uz zabranu napuštanja zemlje, ali nikakav krivični postupak u Srbiji protiv njega nije pokrenut.

Kurti je na današnjoj konferenciji istaknuo da Kosovo ne može bez pomoći međunarodnih predstavnika nastaviti put ka evropskim i atlantskim integracijama, ali također i bez unutrašnjih reformi.

“Nedostatak napretka u članstvu Kosova u EU i Vijeću Evrope nije vezan za nedostatak demokratije i jake zaštite manjinskih prava i ljudskih prava, već za ponašanje srbijanskog autoritarnog režima jer Srbija nije zainteresirana za NATO ili članstvo u EU. Nastoji blokirati napredak cijele regije, zadržavajući cijelu regiju”, rekao je Kurti.

Go to TOP