Preko 20 hiljada prosvjetnih radnika štrajkuje u Njemačkoj

U Njemačkoj je danas štrajkalo preko 20.000 zaposlenih prosvjetnih radnika u javnom sektoru, saopćio je sindikat Odgoj i nauku (GEW).

“Ako poslodavac napokon ne reaguje i ne počne pošteno plaćati zaposlene u javnom sektoru, još će se dodatno produbiti kriza s nedostatkom stručne radne snage”, rekla je predsjednica GEW-a Doreen Siebernik na središnjem skupu u Leipzigu, gdje se okupilo oko 7000 prosvjetnih radnika.

Najveći skupovi su, osim u Leipzigu, održani u Berlinu, Hamburgu i Karlsruheu, gdje je više hiljada zaposlenih u školama, visokim školama, vrtićima i uredima za mlade izišlo na ulice.

“Situacija je kritična, posebno u vrtićima”

Siebernik je objasnila kako su prosvjetni radnici i radnici u odgojnim ustanovama posebno pogođeni manjkom radne snage, zbog čega mnoga radna mjesta u sektoru ostaju nepopunjena.

Prema danas objavljenom istraživanju Fondacije Bertelsmann, situacija je kritična, posebno u vrtićima, gdje zbog nedostatka odgojitelja nedostaje preko 430.000 mjesta u vrtićima.

Zahtjevi sindikata

Sindikati od poslodavca, odnosno gradova i općina, traže povećanje plaća od 10.5 posto ili najmanje 500 eura mjesečno više. Osim toga, traže stalni ugovor za studente koji prije završetka studija rade u obrazovanju.

Novi krug pregovora sindikata i poslodavaca održat će se sljedeće sedmice.

Go to TOP