Preduzeća koja ne štete životnoj sredini, prioritet u Kreditno garantnom fondu

Kosovskom kreditnom garantnom fondu biće prebačeno 40 miliona evra u okviru Sporazuma o zajmu između Kosova i Evropske investicione banke (EIB) za finansiranje projekta „Odgovor Kosova na pandemiju Covid-19 za MSP“.

Izvršni direktor Kosovskog kreditno-garantnog fonda (KCGF), Besnik Berisha, rekao je za Ekonomia Online da će ova sredstva biti dodijeljena preduzećima koja će proći kroz proces evaluacije od strane finansijskih banaka na Kosovu.

Preduzeća moraju podnijeti zahtjev za bankarski kredit. Ako vrednost hipoteke/kolaterala potencijalnog zajmoprimca nije dovoljna, banka može odlučiti da kvalifikuje posao i izda taj kredit, koristeći garanciju KCGF.

„Deo od 40 miliona koji se očekuje da donira Vlada Kosova iz zajma Evropske investicione banke biće usmeren na povećanje kapitala Kosovskog kreditno-garantnog fonda, kapitala koji će služiti za podršku osnovnih operacija Fonda a to je davanje kreditnih garancija partnerskim bankama u finansijskom sektoru Kosova. Ova donacija će pomoći mikro, malim i srednjim preduzećima, tokom procesa ekonomskog oporavka, biće podeljena u skladu sa Zakonom na snazi ​​i procedurama koje Kosovski kreditno garantni fond ima na snazi, svaka banka koja je partner naše institucije, prolazi kroz proces evaluacije i kao rezultat se dijele limiti bankarskih garancija. “Prioritet iz KCGF-a imaće kompanije koje ne štete životnoj sredini, koje prate standard zelene agende”, rekao je Beriša.

Prema njegovim rečima, misija Kosovskog kreditno-garantnog fonda je da pomogne sektorima koji se smatraju strateškim i koji doprinose ekonomskom rastu Kosova.

„Nastojaćemo da ovim sredstvima uglavnom podržimo proizvodne kompanije, žene u biznisu, nove preduzetnice početnike. Ali biće poseban akcenat, investicije koje povećavaju energetsku efikasnost i investicije koje proizvode energiju iz obnovljivih izvora, uglavnom će mi reći od solarne energije.… Pošto Fond pokušava da deluje protiv društvene odgovornosti, onda će biti podržane investicije „koje rade ne štete životnoj sredini, iz tog razloga banke koje se pridržavaju ovih standarda, a koje će moći da upravljaju ekološkim rizikom, imaće prioritet“, rekao je Beriša.

Prema njegovim riječima, KCGF je u potpunosti posvećen organizovanju informativnih sesija za službenike partnerskih banaka, kako bi klijente informisali o mogućnostima koje im ovaj fond nudi./EO

Go to TOP