Predstavnici stranaka Bošnjaka se okupili u Sarajevu

Predsjednik Naroda i Pravde Elmedin Konaković organizirao je danas u Sarajevu okupljanje stranaka Bošnjaka iz regije. Obratio se medijima na Baščaršiji, gdje je poručio da skup nosi plemenite poruke.

Imamo program u popodnevnim satima, ovo je prijateljski doček gostiju koji su se odazvali našem pozivu – istakao je.

Dodao je da ideja ovog sastanka je važnija od svakog pojedinca.

Ovdje su predstavnici najjačih stranaka regiona, iz Kosova, Crne Gore, Sandžaka, Crne Gore, Sjeverne Makedonije. To pokazuje opravdanost ovog sastanka. Danas ćemo ostaviti vrata da se ono što je započeto u Skoplju nastavi. Nekoliko je tema, položaj Bošnjaka u država regiona, pitanja EU integracija, ekonomija kao problem odlaska mladog stanovništva. Ideja iz Skoplja je da se formira jedan klub parlamentaraca. Otvorit ćemo i dodatne teme i pozvati da nam se priključe i druge kolege – rekao je.

Naglasio je da se čudi reakciji VKBI povodom današnjeg sastanka s obzirom da su ranije pozivali političke aktere da budu aktivniji.

VKBI je važan faktor u svemu što planiramo da radimo, svaka od stranaka, SDA posebno i njen lider Bakir Izetbegović zato pozivamo da se okupimo oko plemenite ideje i da se ne gleda ko je prvi zvao, ko nije. Ovaj skup ima poruke mira, suživota, ustavno pravnih utemeljenih ciljeva i pokazuje da se jedinstvo Bošnjaka počinje dešavati – naglasio je.

Poručio je za kraj i predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću da ne propusti priliku da skine kolektivnu odgovornost sa srpskog naroda.

Na skupu se pojavili i ministar unutrašnjih poslova FBiH Ramo Isak, zamjenica premijera Kosova Emilija Redžepi, predsjednik Stranke pravde i pomirenja Usame Zukorlić i brojni drugi.

Go to TOP