Predstavljanje vizije ZSO tek nakon usaglašavanja osnove

Republički premijer Aljbin Kurti rekao je danas da će konkretizovati svoju viziju za nacrt statuta Asocijacije ukoliko postoji načelna kompatibilnost njenih stubova orenosi Kosova.info

Kurti je na današnjoj plenarnoj sjednici rekao da ne može pisati statut ZSO, a zatim tražiti kompromis o istom, a da se prethodno ne dogovori o njegovim principima.

„Mogu ovo produbiti (viziju statuta ZSO), ali produbljivanje podrazumijeva načelnu kompatibilnost. Dakle, kada se u principu složimo, uključujući i one stubove koje ste spomenuli da sam rekao u principu, onda možemo slobodno produbiti tekst. Ali ne možemo pisati alternativne tekstove između kojih se može naći aritmetički prosjek, a da se jednom u principu ne dogovorimo”, rekao je premijer Kurti odgovarajući na pitanja opozicione članice u Skupštini Arijane Musljiu-Šoši iz PDK-a.

On je ponovio svoje neslaganje sa nacrtom statuta ZSO, koji je sastavio bivši menadžerski tim sastavljen od kosovskih Srba koji su takođe deo srbijanske Skupštine ili članovi paralelnih organa koje je razriješio ministar Krasnići nakon što su predstavili nacrt Statuta u Briselu.

Kurti je rekao da je njegova iznesena vizija zasnovana na hrvatskom modelu za nacionalne manjine.

“Moja vlada se nije složila sa nacrtom upravljačkog tima jer je on po sadržaju i formi imitirao Republiku Srpsku u Bosni i Hercegovini. Shodno tome, predložio sam nacrt vizije za implementaciju člana sedam osnovnog sporazuma iu vezi sa članom 10, za šta nisam dobio odobrenje prvo druge strane, a potom i zvaničnog Brisela, koji ovo pitanje i dalje smatra otvorenim. … Od sada možemo razgovarati u okviru Briselskog dijaloga o implementaciji člana sedam sporazuma prema mojoj viziji iznesenoj u Briselu, koja predstavlja slovo i duh Ustava naše Republike, transatlantski konsenzus demokratskih vrijednosti i liberala”, dodao je on.

Kurti je takođe upitan o strategiji prikupljanja finansijskih sredstava za javne usluge u četiri severne opštine.

On je naveo da će se prvo naplaćivati ​​institucije, zatim preduzeća i na kraju domaćinstva.

„Usluga će se prvo naplaćivati ​​institucijama, zatim preduzećima i na kraju domaćinstvima. Aprilski izbori dali su novo rukovodstvo u četiri opštine i kompanije će blisko sarađivati ​​sa ovim liderima i tamošnjom zajednicom kako bi proširili područje usluga“, dodao je.

Premijer Albanije Edi Rama izjavio je da je francuskom predsedniku Emanuelu Makronu i nemačkom kancelaru Olafu Šolcu podneo nacrt statuta Zajednice opština sa srpskom većinom. O ovom dokumentu je rekao da je obavestio predsednika Evropskog saveta i Amerikance. Rama je rekao da je nacrt pripremila “krema svetskog pravnog mišljenja” i da, prema njegovim rečima, očekuje da će biti validan da se dijalog Kosova i Srbije podigne na viši nivo.

Go to TOP