Portugalska manjinska vlada položila zakletvu

Portugalska manjinska vlada desnog centra premijera Luisa Montenegra položila je zakletvu okružena sumnjom da može preživjeti i nakon ove godine, jer se suočava sa najfragmentiranijim parlamentom u 50 godina demokratije.

Koalicija Demokratski savez (AD) pobijedila je na izborima 10. marta s malom razlikom u odnosu na odlazeću Socijalističku partiju (PS).

Montenegro je rekao da je Vlada odlučna da vlada do kraja svog četvoroipogodišnjeg mandata i obećao je da će djelovati sa “poniznošću, patriotskim duhom i sposobnošću za dijalog”, dok je isto zahtijevao i od opozicije.

“(Očekivana) investitura u parlamentu sljedeće sedmice može samo značiti da će opozicija poštovati princip da nas pušta da radimo i izvršavamo program vlade”, rekao je on.

Sa samo 80 mjesta u zakonodavnom tijelu od 230 mjesta, AD će trebati podršku ili krajnje desničarske stranke Chega, koja je učetvorostručila svoju parlamentarnu zastupljenost na 50 poslanika, ili PS lijevog centra, koja je osigurala 78 mjesta, da donesi zakone.

Go to TOP