Policija objavila: Napadač sa kampusa u SAD-u bio profesor, imao finansijskih problema

Napadač, kojeg je policija ubila nakon što je u kampusu Univerziteta Nevada u Las Vegasu iz vatrenog oružja usmrtio tri osobe i ranio četvrtu, bio je profesor u finansijskim problemima kojem je nekoliko visokoškolskih ustanova u Nevadi uskratilo posao, saopćila je policija.

Identificirani Anthony James Polito (67) neposredno prije pucnjave je posjetio poštanski ured i poslao 22 pisma univerzitetskom osoblju širom SAD-a, a imao je i pripremljenu “ciljanu listu” ljudi sa univerziteta u Nevadi (UNLV) te univerziteta u Sjevernoj Karolini na kojem je nekada radio, navela je policija.

Izgleda da studenti nisu bili primarna meta

Polito, inače suočen i s deložacijom iz svog doma u predgrađu Las Vegasa, imao je dosje zbog neovlaštenog pristupanja računarskim podacima, no, ništa povezano s nasiljem. Pištolj koji je koristio u napadu legalno je kupio 2022. godine, a iz policije Las Vegasa vjeruju da je djelovao sam.

Točan motiv napada tek treba utvrditi, no čini se da studenti nisu bili primarna meta. Sve četiri osobe ustrijeljene u srijedu u zgradi univerzitetskog kampusa bile su zaposlenici fakulteta. Među ubijenima su profesor Cha Jan “Jerry” Chang, docentica Patricia Navarro Velez, dok identitet trećeg ubijenog profesora još nije poznat.

Preživjela žrtva nalazi se u bolnici, a prema navodima policije stanje joj se pogoršalo. Polito se na LinkedIn profilu opisao kao penzioner koji povremeno radi, navevši da je kao vanredni profesor predavao poslovanje na univerzitetu u Sjevernoj Karolini od 2001. do 2017. godine.


Napadač je bio u finansijskim problemima

Vlasti su presrele pisma prije nego što je ijedno isporučeno, a trenutno u jednom od njih je pronađena sumnjiva bijela tvar u prahu, izjavio je lasvegaški šerif Kevin McMahill na brifingu za medije. Radi se na obavještavanju namjeravanih primatelja, a kontaktirani su i gotovo svi koje je napadač imao na “posebnom popisu” meta.

“Niko od pojedinaca s popisa nije postao žrtva”, otkrio je šerif novinarima. Polito je bio u finansijskim problemima, na ulazu u stan policija je zatekla zalijepljenu obavijest o deložaciji, a u stanu je pronađen dokument nalik oporuci.

“Znamo da se mnogo puta prijavio za poslove u nekoliko visokoškolskih ustanova u Nevadi”, rekao je McMahill, no ne otkrivši je li UNLV bila jedna od njih, prenosi HINA.

Go to TOP