Plenković: Rekostrukcija Vlade Hrvatske ovo su novi članovi kabineta

Hrvatski premijer Andrej Plenković predstavio je danas tri nova člana Vlade, među kojima Anju Šimpragu iz Samostalne demokratske srpske stranke (SDSS) koja će kao potpredsednica Vlade zameniti svog stranačkog kolegu Borisa Miloševića.

Posle sastanka vladajuće većine, Plenković je novinarima rekao da će uz Šimpragu kao potpredsednicu, za nove ministre privrede i rada predložiti Davora Filipovića i Marina Piletića, obojicu iz Hrvatske demokratske zajednice (HDZ).

Oni će na tim mestima zameniti HDZ-ove ministre Josipa Aladrovića i Tomislava Ćorića.

Očekuje se da će novi ministri biti izglasani u petak u Saboru.

Premijer je još krajem marta najavio rekonstrukciju Vlade pošto su se Aladrović i Milošević našli pod istragama Kancelarije za borbu protiv korupcije i organizovanog kriminala.

Plenković je danas rekao da su, ukoliko im se ne dokaže krivica, vrata Vlade za njih otvorena.

I odlazećeg ministra Ćorića mediji su pominjali u okviru nekih istraga, ali on će, kako je rekao Plenković, biti predložen za viceguvernera Hrvatske narodne banke.

Kandidatkinja za potpredsednicu Vlade za društvene delatanosti i ljudska prava Anja Šimpraga je poslanica u SDSS u Saboru. I u parlament je ušla kao zamena za Miloševića.

Rođena je 1987. u Kninu, a Agronomski fakultet završila je u Zagrebu. Mediji ističu njen govor u Saboru pre dve godine u kojem je opisala da je kao dete u izbegličkoj koloni proživela hrvatsku akciju “Oluja”.

Kandidati za ministre dolaze iz vladajućeg HDZ. Piletić je poslanik te stranke u Saboru i aktuelni gradonačelnik Novske, a Filipović koji je bio stranački kandidat za gradonačelnika Zagreba, na ministarsko mesto dolazi iz zagrebačke Gradske skupštine.

Go to TOP