Parlamentarna skupština NATO-a odobrilo unapređenje statusa Kosova u pridruženog člana

Parlamentarna skupština NATO-a odobrila je u ponedeljak preporuku za unapređenje statusa Kosova sa člana posmatrača na pridruženog člana.

Većina zemalja je glasala za, jedan je bio protiv, a 14 drugih zemalja je bilo uzdržano na sastanku Skupštine koji se održava u Sofiji, Bugarska.

Parlamentarna skupština NATO-a je institucionalno odvojena od NATO-a, ali služi kao važna veza između NATO-a i parlamenata zemalja članica.

Sastoji se od 281 delegata iz sve 32 zemlje članice NATO-a.

Pored njih, u njegovim aktivnostima učestvuju i delegati iz 9 pridruženih zemalja, 4 pridružene mediteranske zemlje, kao i 8 parlamentarnih delegacija posmatrača.

Pridruženi članovi mogu podnositi odluke i amandmane na odluke. Takođe, oni mogu služiti kao specijalni izvjestioci povezani u komitetima, kako bi predstavili svoje perspektive u izvještajima NATO-Parlamentarne skupštine.

Međutim, oni nemaju pravo glasanja o izvještajima, rezolucijama ili rukovodstvu Skupštine, niti doprinose njenom budžetu.

Trenutno ima devet pridruženih članova – među njima Srbija i Bosna i Hercegovina.

Skupština Kosova je godinama bila posmatračka delegacija sa dva mjesta. Sada, sa unapređenjem statusa, biće moguće proširiti učešće kosovske delegacije.

Go to TOP