Otvaranje Pride sedmice sa sloganom “T'du qaştu kysh je” danas u Prištini

„Prishtina Pride” je saopštenjem za javnost upućenom medijima saopštio da se danas u Prištini otvara Pride sedmica na kojoj će učestvovati predsednica Kosova Vjosa Osmani Sadriu i Republički premijer Aljbin Kurti ali i predstavnici međunarodnih misija te aktivisti prenosi Kosova.info

U saopštenju se navodi da Nedelja Pride-a ima za cilj podizanje kolektivne svesti o seksualnoj orijentaciji i borbu protiv diskriminacije i nejednakog tretmana LGBTQI+ osoba na Kosovu.

Mjesec LGBT Pridea u Sjedinjenim Državama obilježava se u spomen na Stonewall, koji se dogodio krajem juna 1969. Kao rezultat toga, mnogi događaji Pridea održavaju se u Sjedinjenim Državama. Tri predsjednika Sjedinjenih Država zvanično su proglazila Pride mjesec.

Pride sedmica, paralelno sa osnaživanjem LGBTQI+ osoba, ima za cilj da podigne kolektivnu svest i vidljivost različitih seksualnih orijentacija i/ili rodnih identiteta u društvu na Kosovu, bavi se pitanjima trenutne situacije LGBTQI+ osoba i bori se protiv diskriminacije i nejednakog tretmana LGBTQI+ osoba na Kosovu“.

U saopštenju se navodi da se, zbog kontinuirane sistemske diskriminacije, neprihvatanja isključenosti iz porodice, društva i države, LGBTQI+ osobe svakodnevno suočavaju sa visokim nivoom anksioznosti, stresa i depresije.

„Kao rezultat svega ovoga, emocionalno, mentalno i fizičko blagostanje je u stanju zabrinutosti. Mentalno zdravlje je izuzetno važno i stalna profesionalna podrška kao i bezuslovna ljubav je više nego neophodna za LGBTQI+ ljude na Kosovu. Nadalje, država i dalje ne pruža adekvatnu institucionalnu podršku LGBTQI+ osobama, izbjegavajući odgovornost koju ima u vezi sa ovim pitanjem i ovom društvenom grupom“, navodi se u saopštenju.

„Kako bismo podržali sve koji se suočavaju s visokim nivoom stresa, anksioznosti, depresije i drugih problema mentalnog zdravlja, sedmo izdanje Pride sedmica će se fokusirati na mentalno zdravlje LGBTQI+ osoba.

Kroz slogan “T'du qaştu kysh je” u ovom izdanju želimo prenijeti poruku podrške svima koji se suočavaju sa izazovima stresa, anksioznosti i depresije koji su direktna posljedica sistemske homofobije i transfobije od strane države, društva i porodice.

Sa “T'du qaştu kysh je” želimo podsjetiti sve da nisu sami. Ljubav, prihvatanje i izgradnja sigurnih prostora, pored stručne pomoći, više je nego neophodna, ako ne i neophodna, za prevenciju i prevazilaženje izazova mentalnog zdravlja”, navodi se u saopštenju.

Na kraju saopštenja kaže se da psihološka i emocionalna dobrobit LGBTQI+ osoba treba da bude prioritet naših institucija i kreiranja politike. Ova Pride sedmica nas podsjeća da su životi LGBTQI+ osoba važni.

Go to TOP