Opozicija osvojila većinu u kuvajtskom parlamentu

Opozicioni poslanici osvojili su većinu u kuvajtskom parlamentu na sedmim općim izborima u toj zaljevskoj državi u nešto više od jedne decenije, a samo je jedna žena izabrana na funkciju, prema rezultatima objavljenim u srijedu.

Glasanje u utorak uslijedilo je nakon što je ustavni sud Kuvajta u martu poništio rezultate prošlogodišnjih izbora – na kojima je opozicija ostvarila značajne pomake – i ponovo uspostavio prethodni parlament izabran 2020. godine.

Opozicioni poslanici osvojili su 29 od 50 mjesta u parlamentu, prema rezultatima koje je objavila zvanična kuvajtska novinska agencija. Izabrana je samo jedna žena – opozicioni kandidat Janan Bushehri.

Sastav novog parlamenta vrlo je sličan onom koji je izabran prošle godine i kasnije poništen, pri čemu su svi osim 12 od 50 članova zadržali svoja mjesta.

Dugogodišnji predsjedavajući Marzouq al-Ghanim i Ahmed al-Saadoun, koji ga je zamijenio prošle godine, vraćaju se u parlament. Očekuje se da će se Saadoun ponovo kandidirati za mjesto predsjedavajućeg.

– Danas slavimo (pobjedu) reformističkog pristupa – rekao je opozicioni poslanik Adel Al-Damkhi novinarima nakon objavljivanja rezultata.

– Izborni rezultati su pokazatelj svijesti kuvajtskog naroda – kazao je on.

Izlaznost je dostigla 50 posto sat vremena prije zatvaranja birališta, prema podacima nevladine organizacije Kuwait Transparency Society. Na prošlogodišnjim izborima izlaznost je iznosila 63 posto, prenosi AFP.

Go to TOP