Driver Booster - Download Free for Windows 11, 10, 8, 7

Driver Booster: Free updater for Windows 11/10. Renew drivers for graphics, USB, audio, screen, network, printer, and mouse efficiently.!
Get it now for FREE !

Driver Booster Driver Booster Download

Nizozemska ‘ozbiljno razmatra’ slanje borbenih aviona F-16 Ukrajini

Nizozemska “ozbiljno razmatra” slanje borbenih aviona F-16 Ukrajini, ali još nije donijela konačnu odluku, rekao je u petak premijer te zemlje Mark Rutte, prenosi Reuters.

Ranije ove sedmice Nizozemska je rekla da želi da počne obuku ukrajinskih pilota na borbenim avionima F-16 što je prije moguće.

Upitan da li će Nizozemska poslati borbene avione Ukrajini, Rutte je na konferenciji za novinare rekao da nije donijeta konačna odluka, ali je dodao da je “ako počnete da trenirate pilote očigledno da je to nešto o čemu ozbiljno razmišljate”.

Bilo kakva odluka o slanju F-16 zavisila je od odobrenja SAD za to, rekao je Rutte.

Dodao je da će Nizozemska potencijalno imati borbene avione koje će moći ustupiti jer trenutno povlači svoje F-16 iz upotrebe.

Prema podacima ministarstva odbrane, Nizozemska trenutno ima 24 operativna aviona F-16 koji će biti povučeni do sredine 2024. godine.

Još 18 borbenih aviona tog tipa je trenutno na prodaji, od kojih je 12 već preliminarno prodato.

Prošlog petka, američki predsjednik Joe Biden odobrio je programe obuke ukrajinskih pilota na avionima F-16, a ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski je uvjerio Bidena da se avioni neće koristiti za prelaske na rusku teritoriju.

Go to TOP